Els jutjats en risc per col·lapse davant les demandes per les clàusules sòl

|

Clàusules sòl


Els 50 jutges degans de tot Espanya han fet públic un comunicat aquest dimarts en què adverteixen d'una situació de col·lapse als jutjats -un per província- que s'especialitzaran en investigar les anomenades 'clàusules sòl' abusives en hipoteques a partir de dijous que . Avisen de manca de mitjans humans i materials i d'imprevisió en la posada en marxa d'aquest tipus d'òrgans.


El comunicat es refereix al pla concretat per la Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) el passat 25 de maig, i assenyala que lluny d'accelerar aquests processos el que passarà serà el contrari amb el consegüent perjudici per al ciutadà.


Recorden que el passat 21 de febrer una representació de jutges degans es va reunir amb representants del CGPJ que van assegurar que no s'aplicaria el "Pla d'Urgència" que implicava la creació d'aquests jutjats provincials especialitzats si no es disposava de mitjans humans i materials.


A data d'avui, a tan sols dos dies que comenci el repartiment als nous Jutjats especialitzats d'àmbit provincial, els jutges degans constaten que en moltes ciutats amb que no es disposa de la dotació mínima necessària perquè aquests òrgans especialitzats entrin en funcionament . "Lògicament, el desconcert entre els jutges és absolut", afegeixen en la seva nota.


Per això, adverteixen que el proper dijous dia 1 de juny de 2017 pot ocasionar el col·lapse d'aquests jutjats des del mateix moment del seu naixement, i que les centenars de demandes que està previst que corresponguin a cada un d'ells de tota la província però no podran tramitar-les per falta de mitjans.


FALTA DE COORDINACIÓ


Els jutges degans -que són elegits pels seus companys en cada província- consideren llavors que "la imprevisió i manca de coordinació que ja és habitual- entre el CGPJ, el Ministeri de Justícia i les comunitats autònomes ha portat a aquesta situació en moltes ciutats d'Espanya deixant abandonats a la seva sort als jutges afectats sense que ningú aporti solucions efectives a dos dies de la seva entrada en funcionament ".


Qualifiquen a més de "sorprenent" que demà dimecres, a un dia de la posada en funcionament dels jutjats especialitzats, estigui prevista una reunió entre el CGPJ i les comunitats autònomes per tractar la problemàtica.


"La preocupació per aquest assumpte en la judicatura és enorme, sent la seva única inquietud donar un servei adequat, àgil i eficaç al ciutadà, tasca senzillament impossible si no es dota els jutges dels mitjans imprescindibles per al desenvolupament de les seves funcions", afegeixen .


Per tot això, els jutges degans demanen al CGPJ que reiteri a Justícia ia les comunitats autònomes que compleixin la seva obligació de dotar de mitjans personals i materials a aquests jutjats provincials.


També es dirigeixen a les sales de govern dels diferents tribunals superiors, perquè elevin consulta al CGPJ en el cas que no es disposi dels mitjans personals i materials suficients per posar en marxa el Jutjat provincial de suport al Jutjat especialitzat dijous que ve dia 1 de juny.


Per la seva banda, els jutges degans convocaran juntes de jutges en aquelles seus on els jutjats provincials especialitzats no tinguin els mitjans necessaris per entrar en funcionament, o siguin insuficients.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH