Un comitè interministerial seguirà la vaga d'estibadors a partir d'aquest dilluns

|

Estibadors maig


Un comitè interministerial activat pel Ministeri de Foment seguirà a partir d'aquest dilluns les aturades convocades pels estibadors dels ports per tal de garantir que es compleixin els serveis mínims.


Així, Foment adverteix de l'impacte de la vaga en l'economia, les fàbriques i el comerç, i fixa serveis mínims de fins al 100% per a mercaderies peribles. El comitè s'activarà a les 8.00 hores de demà i està compost per representants dels ministeris de Presidència, d'Interior i d'Economia, a més de Foment, segons han detallat des del Departament que dirigeix Íñigo de la Serna.


El titular de Foment ja va manifestar aquest dijous la "preocupació del Govern" davant l'impacte que les aturades als ports tindrà en l'economia, i va assegurar que el seu efecte es perllonga més enllà de la durada de la convocatòria.


La vaga afecta un dels sectors clau de l'economia, el que garanteix la càrrega i descàrrega dels vaixells en els ports, les instal·lacions per les que cada any passen el 86% dels productes que entren al país i el 60% de les exportacions, en total, mercaderies valorades en uns 350.000 milions.


Tot i això, "els efectes del cessament d'activitat en els serveis de manipulació de mercaderies es propaguen, a través de la resta de la cadena logística, a tota l'economia nacional, resultant particularment onerós per al sector industrial", segons indica Foment en el decret que fixa els serveis mínims per a la vaga.


"L'economia espanyola és especialment sensible a la continuïtat de l'activitat portuària --detalla--. Qualsevol trencament d'aquesta continuïtat repercuteix de forma extraordinàriament negativa en els sectors l'activitat depèn de la importació de matèries primeres, sobretot en la producció industrial, i l'exportació de les mercaderies fabricades a Espanya ".


ALGUNES FÀBRIQUES PODRIEN SUSPENDRE LA SEVA PRODUCCIÓ


Així, Foment alerta que les aturades provoquen un "risc cert" que les fàbriques espanyoles hagin de suspendre la seva producció per falta de matèries primeres o per falta d'espai per emmagatzemar productes si no els poden exportar. A més, avisa també de "la seva repercussió en el comerç interior".


De la mateixa manera, el decret de serveis mínims adverteix que el format d'aturades convocada pels sindicats (que criden a parar a hores alternes) fan que el seu efecte s'estengui "més enllà del mer cessament del 50% de l'activitat diària" donada la "complexitat tecnològica per posar en marxa els mitjans de càrrega i descàrrega i la impossibilitat d'interrompre determinades operacions, que pot portar al fet que ni tan sols s'iniciïn".


MÍNIMS DE L'100% PER MERCADERIES PERECEDERAS I SUBMINISTRAMENTS ESSENCIALS


Amb tot això, Foment ha fixat serveis mínims que garanteixen el 100% de les operacions d'estiba necessàries per a la gestió de mercaderies peribles o perilloses, i també del 100% de l'activitat per garantir l'abastament, l'atenció sanitària i de subministraments essencials a les illes, Ceuta i Melilla.


Igualment, es fixa el 100% dels serveis en els vaixells de trànsit mixt (passatgers i càrrega) per tal d'evitar que el conflicte afecti el transport de viatgers, i per a situacions d'emergència o sinistres.


Per a la resta de serveis, la carta de mínims només indica la fixació del "percentatge de serveis d'estiba necessari per garantir un rendiment no inferior al 50% de la mitjana de l'any natural anterior en una jornada comparable per horari, tipus de mercaderia i terminal" .

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH