diumenge, 17 de novembre de 2019

JxSÍ i la CUP impedeixen tramitar les esmenes per frenar la llei de desconnexió exprés

|

Leydesconexion


JxSí i la CUP han rebutjat totes les esmenes presentades pels grups per intentar frenar la tramitació exprés de la llei de desconnexió jurídica de JxSí i la CUP durant la comissió del reglament celebrada aquest dimarts al Parlament.


Els dos grups parlamentaris han tombat les esmenes que anaven en contra de la reforma del reglament que els dos havien presentat i que busca que els grups parlamentaris puguin tramitar lleis pel procediment de lectura única, el procediment de màxima urgència, en el que va interpretar com un moviment per aprovar aquesta llei escurçant al màxim els terminis.


Així, el redactat final de l'article 135 del reglament --que estableix els requisits per al tràmit de lectura única quedaria: "Una proposició de llei, a sol·licitud del grup parlamentari promotor, es pot tramitar directament en lectura única"; cosa que es modificarà quan el dictamen de la comissió d'aquest dimarts es voti en el ple.


L'article 135 exposa per ara que el tràmit d'urgència per a les proposicions de llei ha de "estar signades per tots els grups parlamentaris", i davant la modificació presentada per JxSí i la CUP, la resta de grups van registrar esmenes a la via d'excloure d'aquest tràmit lleis complexes com la reforma de l'Estatut, o que, almenys, se'ls donés un termini curt per presentar esmenes, però no han sortit endavant pel bloqueig de JxSí i la CUP que té majoria.


El Parlament OBRIRÀ A L'AGOST


Sí que ha sortit endavant l'esmena presentada per JxSí per modificar el reglament i fer que el període de sessions comenci el 15 d'agost, gràcies al suport de la CUP i malgrat el rebuig de la resta de grups.


Els grups presentaven també esmenes a la modificació de l'ordre del dia: mentre el PSC demanava que per introduir un punt es necessités l'acord de dues terceres parts de l'hemicicle, SíQueEsPot havia transaccionat una esmena amb Cs per exigir que aquesta modificació es fes per unanimitat " per garantir els drets "dels diputats; però cap ha sortit endavant per l'oposició de JxSí i CUP.


COMISSIÓ D'INVESTIGACIÓ PEL CAS VIDAL


Les esmenes que sí que s'han aprovat són les que feien referència a incloure un pla de treball i uns continguts bàsics, en la creació d'una comissió d'investigació, unes esmenes que han presentat SíQueEsPot i Cs.


Aquestes esmenes estaven motivades per la comissió d'investigació del cas Vidal, que va quedar buida de contingut després que JxSí rebutgés la resta de propostes i retirés la seva, i tots els grups han votat a favor de blindar el contingut d'aquestes comissions excepte el PP , que no ha presentat cap esmena al reglament per no compartir el fons de la reforma del reglament.


Malgrat que la majoria d'esmenes de l'oposició s'han rebutjat en la comissió, s'hauran de votar de nou en el Ple.


Un cop es publiqui al Butlletí Oficial del Parlament (BOPC) el dictamen de la comissió, els grups tindran tres dies per demanar el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries que té un mes de termini per emetre el seu propi dictamen.


Cs, PSC i PP ja han anunciat que ho demanaran i, com només es necessita que el presentin dos grups o una desena part dels diputats, presumiblement la reforma del reglament no arribarà al ple de mitjans de juny tal com volia JxSí.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH