dissabte, 26 de setembre de 2020

La nova llei de lloguer regularà l'habitatge social i l'arrendament d'habitacions

|

Lloguer


La futura l ei catalana de lloguer de regular situacions que es donen en l'actualitat però que no estan recollides en la normativa actual, com l'habitatge social i el lloguer d'habitacions, i aposta per durades de contracte més llargues.


Així es desprèn de les conclusions del grup de treball sobre la futura llei d'arrendaments urbans que ha presentat aquest dimarts al Parlament el director de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, Jaume Fornt.


Aquest grup s'ha reunit en set sessions entre el 13 de setembre i el 17 de gener, ha partit dels estudis de la Càtedra d'Habitatge de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i ha comptat amb la Taula del Tercer Sector, l'Ajuntament de Barcelona, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), el Col·legi d'Administració de Finques i l'Observatori Desc, entre altres entitats.


L'objectiu de tot aquest treball és obtenir una "llei justa" que persegueixi l'equilibri entre llogater i propietari per assegurar tant la demanda com l'oferta en el mercat de lloguer, i Fornt ha assegurat que la nova normativa tindrà un període de transició per facilitar l'adaptació.


Fornt ha defensat que el lloguer d'habitacions és un mecanisme utilitzat en diversos països europeus que ajuda a l'inquilí a pagar la mensualitat, si bé cal "regular-bé per no caure en la sobreocupació de l'habitatge i fixar bé els límits".


Pel que fa a la durada dels contractes, el grup ha consensuat que l'actual durada de tres anys és "curta i no ajuda a intentar moderar els preus del lloguer", de manera que aposta per tornar al sistema dels 5 + 3 anys, que era el període vigent abans de la modificació que es va produir el 2013 per reduir la durada a tres.


CONTRACTES ESTABLES


A més, Fornt ha apostat per un contracte de "durada estable" que contribuirà a la moderació de les rendes i donarà més seguretat al propietari, ja que també podria comportar més implicació de l'inquilí en el manteniment de l'habitatge.


Pel que fa a les causes de resolució del contracte, el grup defensa establir preavisos de tres mesos per part de l'inquilí amb la possibilitat, fins i tot, de preveure algun tipus de compensació per al propietari, i sobre la fiança, s'establiria una mínima i una altra màxima .


Fornt també s'ha referit a l'Índex de Referència de les Rendes de Lloguer, que es presentarà en les pròximes setmanes: "És un instrument bàsic. Necessitem un índex immobiliari de mercat acceptat per tothom".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH