dimarts, 13 de abril de 2021

32.000 joves catalans s'examinen des d'aquest dimarts de la selectivitat

|

SELECTIVIDAD


Un total de 32.055 estudiants s'enfronten des d'aquest dimarts a les proves d'accés a la universitat (PAU), prop de 200 menys que l'any passat quan ho van fer 32.224, ha informat la Secretaria d'Universitats de la Generalitat.


Dels 32.055 matriculats que es podran examinar en 155 tribunals, 26.837 corresponen a estudiants amb matrícula ordinària que han acabat aquest curs el Batxillerat; 2.744 són amb matrícula lliure --procedents de Batxillerat d'altres anys amb o sense Pau-- i 2.474 són estudiants procedent de cicles formatius de grau superior que s'examinen d'alguna matèria en la fase específica.


Les PAU, els resultats es podran conèixer el 28 de juny, es divideixen en dues fases: la fase general, que és obligatòria i consta de cinc exàmens, i l'específica, que és voluntària i serveix per pujar nota.


EXAMEN DE LLENGUA CATALANA


Un text de José María Merino, un altre de Gonzalo Torné, preguntes sobre 'Últimas tardes con Teresa' de Juan Marsé i el retorn de la figura de la catàfora han estat algunes de les qüestions que han entrat aquest dimarts al examen de Llengua castellana i literatura, primera de les proves.


A la sortida de l'examen els alumnes han coincidit que l'examen els havia anat millor del previst, ja que en anys anteriors els havia semblat molt difícil, i que aquest any havia estat més assequible.


En l'opció A de l'examen ha entrat un fragment de la novel·la juvenil 'El oro de los sueños', de Merino, amb diferents preguntes, entre elles la de localitzar una catàfora amb l'ús d'un adverbi. La figura de la catàfora ha tornat després que en l'examen de Selectivitat de fa dos anys sorprengués als alumnes, i es guanyés els titulars d'aquesta prova.


També ha preguntat pel protagonista de 'Últimas tardes con Teresa', una qüestió sobre un poema de Miguel Hernández i la redacció, que bé podria ser sobre el personatge principal de 'L'or dels somnis' i reescriure un fragment com un narrador omniscient.


En l'opció B de l'examen, els alumnes havien de respondre preguntes d'un article periodístic de l'escriptor Gonzalo Torné sobre noves tecnologies i turisme.


De les lectures obligatòries, han preguntat sobre el poema 'Al principi' de Blas de Otero i 'Últimas tardes con Teresa' de Marsé, i en la redacció podien escollir entre una sobre els trets liingüísticos dels textos jurídics i una conclusió al text de Torné.


'INCERTA GLÒRIA' I UN TEXT SOBRE LA DONA EN CATALÀ


Un fragment de la novel·la 'Incerta glòria', de Joan Sales, i un altre d'un article sobre la presència de la dona en l'àmbit acadèmic han entrat aquest dimarts en la prova de Llengua catalana i literatura, segona de les proves de la selectivitat a Catalunya.


Les dues opcions d'examen havien de respondre preguntes sobre les lectures obligatòries 'La plaça del Diamant', de Mercè Rodoreda, i 'Bearn o la sala de les nines', de Llorenç Villalonga, així com una sèrie de qüestions lingüístiques i gramaticals.


En l'opció A de l'examen els alumnes s'enfrontaven a un fragment del clàssic de Joan Sales, sobre el que havien de resoldre qüestions de comprensió lectora, a més de qüestions sobre les dues lectures obligatòries.


A la part escrita, els estudiants havien de passar d'estil directe a indirecte un fragment del text de Sales i elaborar un text sobre l'exposició contínua a imatges cruels a través de les notícies.


A l'altra opció de l'examen, ha aparegut un fragment d'un text d'Ana Lluch Hernández sobre la presència de la dona en l'àmbit acadèmic i científic, sobre el que havien de contestar una sèrie de preguntes de comprensió.


A més de les preguntes sobre les obres de Rodoreda i Villalonga, les redaccions en l'opció B havien de reescriure un text utilitzant sinònims de determinades paraules i un text sobre les desigualtats entre home i dona.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH