dissabte, 17 de abril de 2021

L'OMS adverteix que el 16% de les persones grans han patit algun tipus d'abús

|

majors


L'abús a gent gran, ja sigui físic o psicològic, que causi dany o angoixa a una persona gran, i dins de qualsevol relació on existeixi una expectativa de confiança, està augmentant a tot el món, segons un estudi internacional presentat aquest dijous a la Organització Mundial de la Salut (OMS), i que s'estima que un de cada sis persones grans ho pateixen.


Concretament, gairebé el 16% de les persones majors de 60 anys han estat sotmesos a algun tipus d'abús psicològic (11,6%), abús financer (6,8%), negligència (4,2%), l'abús físic ( 2,6%) o l'abús sexual (0,9%), segons l'estudi recolzat per l'OMS i publicat a 'The Lancet' després de l'anàlisi de de 52 estudis a 28 països de diferents regions, incloent 12 països de baixos i mitjans ingressos.


"L'abús de la gent gran va en augment; per a la gent de més edat de 141 milions a tot el món té aquesta persona seriosa i costos per a la societat. Cal fer molt més per prevenir i respondre a la creixent freqüència de diferents formes d'abús ", ha advertit Alana Oficial, assessora superior de Salut del Departament d'Envelliment i Cicle de Vida de l'OMS.


La Xarxa Internacional per a la Prevenció del maltractament a la Gent Gran defineix aquest maltractament com "qualsevol acte únic o repetit, o la manca de mesures apropiades, que es produeixen dins de qualsevol relació on hi ha una expectativa de confiança, i que causa dany o angoixa a una persona gran ". Això engloba també abusos, negligències i tractes inadequats a la gent gran com, per exemple, el maltractament físic, econòmic o sexual, l'estigmatització per raó d'edat o la infantilització, les traves a la participació social, les estafes a la gent gran o l'abandonament.


CREU ROJA LLANÇA UN PROGRAMA PER A EVITAR EL MALTRACTAMENT


Ara la Creu Roja a través del seu programa "Bon Tracte a les Persones Majors: Promoció del tracte adequat i protecció davant el maltractament" promourà el bon tracte i oferirà les eines necessàries per prevenir i protegir a les persones majors de 65 anys davant d'un cas de maltractament, abusos i negligències.


Segons la Creu Roja, només a Catalunya hi ha un 3% de gent gran que podria estar patint algun tipus de maltractament. Això significa una xifra de 41.000 persones que estan en risc i que no saben com protegir-se i / o denunciar aquest tipus de cas.


Així mateix, un estudi elaborat per l'Associació per la Investigació del maltractament a les Persones Grans (EIMA) i el Departament de Treball Social i Serveis Socials de la Universitat de Barcelona (UB) de 2015 indica que un 26% de la població coneix casos de maltractament a la gent gran.


Per això a partir d'aquest estiu arrenca aquest projecte adreçat a persones a partir de 65 anys que hagi patit o pateixi aquest tipus de maltractament o senti que pot ser víctima.


El programa inclou activitats d'informació i sensibilització, acompanyament i mobilitzacions, suport psicològic i emocional i fins i tot la creació d'espais de trobada entre la gent gran i aquelles que li donin un tracte inadequat si encara hi ha la possibilitat de reconduir la situació.


A més, la Creu Roja està treballant conjuntament amb els cossos i forces de seguretat, entitats públiques i privades i agents socials per donar protecció a aquestes persona. Així com realitzarà accions dirigides a la societat en general per trencar falsos mites sobre l'envelliment.


DETECTAR EL MALTRACTAMENT


"Els signes d'alerta són molt variats, de vegades complexos i sovint evolucionen amb el pas del temps", alerten des de la Creu Roja.


Les marques corporals sense explicació convincent, els canvis bruscos d'humor, la profunda tristesa injustificada, la pèrdua sobtada de poder adquisitiu .. són alguns d'ells (no concloents).


Tot i així, és important destacar que les situacions de soledat, aïllament, deteriorament cognitiu, manca d'autonomia personal i sobrecàrrega de les persones cuidadores fan més vulnerable una persona gran davant una eventual situació de maltractament, negligència, abús o tracte inadequat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH