divendres, 18 de setembre de 2020

Per als partits de l'oposició la Comissió de INIPRO a Viladecans va ser "una carrera d'obstacles"

|

Viladecansaj


En el ple municipal de 26 de maig de 2016, es va adoptar, entre altres, l'acord de creació d'una comissió informativa especial sobre el Cas INIPRO després que la Policia Judicial entrés uns dies abans, el 4 de maig de 2016, en el Ajuntament de Viladecans per la interlocutòria dictada pel Jutjat número 1 d'Instrucció de Tarragona en el marc de l'Operació Amfiteatre de la Guàrdia Civil. Aquesta comissió va tenir una durada de 9 mesos i prescrivia el seu estudi al període comprès entre 2009 - 2016, tot i estar declarades secretes les actuacions judicials.


És clau per al desenvolupament d'una comissió d'investigació l'establiment de les normes de joc i aquestes -segons l'opinió pública de la majoria dels grups polítics de l'oposició- van estar fetes a la mida de l'equip de govern municipal, i així per exemple , l'alcalde va nomenar a dit sense cap consens de la resta de forces polítiques, la presidenta de la comissió, triant per al càrrec de la portaveu de Ciutadans, Carolina Torres.

No en va cal recordar que el seu alcalde, Carles Ruiz va viure el 1997, en aquesta ocasió com a regidor, la controvèrsia suscitada al voltant dels contractes rubricats amb INIPRO a l'any 1994. Concretament el 20 de novembre de 1997, quan el secretari municipal, va emetre un informe a petició del llavors alcalde en relació als contractes sobre "serveis d'Atenció a la Infància en Situació de Risc de 0 a 3 anys" i "Desenvolupament dels serveis municipals en l'àmbit socioeducatiu al Centre Obert Can Palmer".


En l'informe afirmava el llavors secretari que "l'empresa contractista era una persona jurídica inscrita en el Registre Mercantil i per tant, amb plena personalitat per a contractar, encara que el seu objecte social no estava relacionat directament amb els contractes en el moment de la seva adjudicació". Encara que es ressaltava en l'informe que aquesta empresa "havia signat amb l'Ajuntament de Viladecans convenis de col·laboració per al desenvolupament d'activitats socioeducatives per a l'any 1994 a plena satisfacció de l'Ajuntament".


És a dir li van adjudicar aquests serveis "sense tenir inscrit l'objecte social per a la prestació d'aquestes activitats", requisit que sembla ser va satisfer quatre dies després de l'adjudicació, i en aquest sentit es va dir llavors que INIPRO va poder acollir-se a aquesta excepció a causa de " la seva experiència i capacitat demostrades en altres contractes de serveis de major envergadura o import "avalades pels tècnics de l'Ajuntament de Viladecans. Veure per creure.


Això havia passat a l'Ajuntament de Viladecans, el 1994, abans que la Guàrdia Civil entrarà a portar-se documentació en prolongació de l'operació Amfiteatre amb secret de sumari sobre les seves actuacions.


Això explicaria potser perquè es va voler incidir des de l'equip de Govern en delimitar a un període concret (2009-2016) l'estudi d'aquesta comissió sobre INIPRO ia la qual sempre es va oposar que es digués d ' "investigació". Es pot entendre que la mateixa naixés agafi, en convertir en difícil, investigar possibles responsabilitats polítiques quan se sap per endavant que la prestació de serveis amb l'empresa INIPRO es van iniciar a principis dels anys noranta.


Malgrat tot en el si de la comissió, sembla ser que a força d'insistència, es va aconseguir el consentiment per a que tots els partits polítics poguessin accedir a la informació municipal que es remuntava a l'any 1991 i hi ha qui si va poder trobar "l'origen de la prestació de serveis de INIPRO a l'Ajuntament de Viladecans "que es va iniciar segons es va relatar públicament en el ple del mes de maig de 2017, des de la mateixa constitució de INIPRO en 1990. va ser néixer aquesta empresa i lligar la seva activitat a l'Ajuntament de Viladecans . Una mena de client institucional per la mercantil sobre la qual s'ha construït una relació empresarial i institucional ininterrompuda des de llavors, per un període que dura de 27 anys fins als nostres dies.


Llegeix més sobre aquesta informació a VilaPress.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH