El judici del cas BPA arrancarà el gener després de que les Corts andorranes desestimessin el sobreseïment

|

BPA 3


El Tribunal de Corts d'Andorra ha desestimat el sobreseïment del cas Banca Privada d'Andorra (BPA) com demanaven la majoria dels processats i va comunicar als advocats de les diverses parts que el judici està previst que s’iniciï a mitjans de gener del 2018, segons anuncia el Diari d'Andorra. 


Es mantenen els 25 processats que havia demanat la fiscalia i queden fora nou encausats més per als quals la fiscalia havia demanat el sobreseïment. Entre els que han quedat a fora es troben els germans Higini i Ramon Cierco


El Govern andorrà, segons explica l’aute, podia haver demanat que se seguís la causa contra els Cierco, però ha optat per no fer-ho i queden definitivament fora d’aquest primer judici. El tribunal remarca que “no havent formulat l’acusació particular constituïda pel M. I. Govern d’Andorra petició que se segueixi la causa respecte d’aquests encausats [...] procedeix acordar el sobreseïment provisional de la present causa respecte dels encausats Higini Cierco Noguer, Ramon Cierco Noguer [...]”.


L’aute recull que s’hauran de fer fins a setanta-dues noves diligències d’entre els centenars que havien demanat. S’han instat diligències per l’entrega de documentació a BPA, l’INAF, la UIF­and, l’Associació de Bancs d’Andorra (ABA), la policia, el Govern i la consultora KPMG. Especialment nombrosa és la informació que s’ha demanat a BPA, ja que hi ha fins a 39 diligències.


CALENDARI 2017-2018


Les Corts andorranes, en el moment de donar l’aute a les parts, va elogiar la profunda i completa tasca realitzada per Canòlic Mingorance en la instrucció del cas amb uns mitjans limitats. El calendari que es preveu passa perquè Corts confia haver tancat les més de setanta diligències al setembre, pels volts de les festes de Meritxell d'Andorra. A l’octubre hauria d’arribar la qualificació definitiva de la fiscalia amb la petició de penes i multes per als processats. Després hi haurà quinze dies de marge per a les parts i finalment les defenses disposaran d’un mes per a fer allegacions.


Les sessions del judici, segons fonts properes al cas, estaran fixades dimarts, dimecres i dijous. Es desconeix quina serà la durada final, però s’espera, segons aquestes fonts, que podria arribar als dos mesos.


Hi ha dos elements importants que s’adjunten a la causa. D’una banda, el cas Emperador que se segueix a Espanya contra el presumpte mafiós xinès Gao Ping, que suposadament era el beneficiari dels més de 60 milions d’euros que Rafael Pallardó, el seu presumpte testaferro, va enviar a la Xina a través de BPA (en alguns casos a través de compensacions amb entrega de diners en me­tàllic a Espanya). Una part de les defenses considera que el cas Emperador mostra que els diners de Gao Ping provenien de frau fiscal i no dels delictes de què se l’acusava inicialment.


El segon punt important és que s’incorpora a la causa la informació del cas Landstreet, la presumpta caixa B de BPA, on, segons la Batllia, es pagaven primes de sota mà per compensar actuacions hipotèticament irregulars.


EL DIRECTOR DE L'INAF DIU QUE LA BANCA ÉS TRANSPARENT


Ramon López, director de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), va afirmar ahir davant de la comissió BPA que les entitats bancàries actuals no posen cap problema per entregar qualsevol tipus de dada o informació que se’ls demani i que estan compromeses amb la transparència. 


López va respondre a les preguntes de diversos consellers generals i va incidir que la facilitat perquè es comprovi tot el que es vulgui de la banca andorrana no només s’ofereix a l’INAF, sinó a organismes exteriors. Els consellers van demanar si hi havia algun banc que estigui sent vigilat en l’àmbit intern o extern i López va assegurar que no. 


El director de l’INAF va comentar que es requereix un augment important de les capacitats de l’organisme i que s’hauria d’arribar a doblar el personal. Aquest increment, però, hauria d’arribar amb el fitxatge de gent amb unes característiques tècniques molt definides. López va destacar que la voluntat de l’INAF és ser cada dia més exigent amb els controls.


PROCESSATS


Els processats són Joan Pau Miquel, Luis Pablo Laplana, XMG, Mauricio Escribano, Sergi Fernández Genés, Santiago de Rosselló Piera, Isabel Camino Sarmiento, Francesc Xavier Domingo Roige, Amaya de Santiago, Amelie Andrée Pérez, Anna Maria Bermejo, Antoni Calvente, Enrique Rafael Gracia, Ignacio Cardiel, Jaume Sansa, Joana Reolid, José González, Josep Elfa, Josep Lluís Rivero, Luis César Jayme, Esteve García, Francisco Miguel Martínez, Francisco Javier Filoso, Josep Antoni Rivero i Juan Cejudo.


Queden fora de la causa Higini i Ramon Cierco Noguer, Francisco Javier Campos, Cristina Lozano, Divina Domingo, Antoni Solé, Jorge Guimó, Gloria Mascort i Dolors Barchino.

1 Comentaris

1

Gentuza. Mala vida tengáis y vuestros hijos por culpa vuestra

escrit per Ruth 30/mai/19    05:51 h.

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH