dijous, 22 de octubre de 2020

La indústria farmacèutica va pagar congressos i reunions a professionals sanitaris

|

farmacos


La indústria farmacèutica va invertir l'any passat a Espanya un total de 112 milions d'euros a la formació dels professionals sanitaris mitjançant ajudes per a acudir a reunions i congressos científic-professionals, segons les últimes dades de transparència publicades aquest dijous per Farmaindustria.


La xifra és una mica inferior als 119 milions de 2015 i el 93,4 per cent d'aquestes ajudes van ser dirigides al col·lectiu mèdic. A més, el 76 per cent de les reunions o congressos van ser a Espanya, segons ha detallat la patronal, que recorda que la inscripció mitjana a un congrés científic d'àmbit nacional és d'uns 600-700 euros.


A aquesta partida cal sumar els 81 milions que la indústria farmacèutica va destinar el 2016 a organitzacions sanitàries per a la celebració d'aquest tipus d'activitats, que en canvi suposa un increment del 23 per cent respecte a l'any anterior.


"L'augment d'aquest capítol mostra el compromís de la indústria amb les diferents organitzacions sanitàries i societats científiques, que són agents essencials per al sosteniment del nostre model de R + D de medicaments innovadors i l'orientació en matèria de formació, i que constitueixen més una garantia d'independència d'aquestes activitats ", segons ha destacat el president de Farmaindustria, Jesús Acebillo.


D'altra banda, l'any passat els laboratoris farmacèutics van destinar 79 milions a pagaments a professionals i organitzacions per prestació de serveis, un 10 per cent menys que el 2015. En aquesta partida s'inclou l'assessorament, consultoria i ponències en congressos que impliquen una remuneració (que, si s'escau inclou les despeses de desplaçament i manutenció).


Les característiques i requisits d'aquestes activitats estan delimitats en el Codi de Bones Pràctiques de Farmaindustria, que les justifica argumentant que "permeten a la indústria farmacèutica conèixer el comportament en la pràctica clínica dels medicaments, una experiència que només atresoren els professionals sanitaris".


35,5 MILIONS EN DONACIONS I SUBVENCIONS


Així mateix, la indústria farmacèutica destí 35,5 milions d'euros a donacions i subvencions per a organitzacions sanitàries que presten serveis d'assistència sanitària social o humanitària, el que representa un increment del 8 per cent en relació amb l'exercici anterior.


Aquestes aportacions han de respondre a peticions de les pròpies organitzacions i són desinteressades, segons el citat Codi de Bones Pràctiques, que deixa clar que no poden constituir un incentiu per "la recomanació, prescripció, compra, subministrament, venda o administració de medicaments".


Farmaindústria recorda que aquest nova publicació de dades (la primera va tenir lloc fa un any i incloïa informació de 2015) conté dades agregades i individualitzats (en funció del consentiment o no dels mateixos professionals). Però en la següent publicació, que tindrà lloc al juny de 2018 amb dades de 2017, totes les col·laboracions es faran ja públiques de manera individualitzada, "en nom d'aconseguir la màxima transparència".


En qualsevol cas, el percentatge de transferències de valor publicades de forma individualitzada ja ha crescut de forma significativa, del 20 al 35 per cent entre 2015 i 2016, un increment que Farmaindústria atribueix al creixent coneixement i ratificació dels professionals sanitaris de la iniciativa d' transparència adoptada per la indústria farmacèutica amb activitat a Espanya.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH