dissabte, 15 de maig de 2021

L'Eurocambra obligarà les multinacionals a publicar els impostos que paguen a cada país

|

LospasesdelsurdeEuropadefiendenelbombardeodedeEEUUenSiria 1


Els eurodiputats a més han donat suport que es pugui sancionar les empreses que no facilitin la informació requerida.


El ple del Parlament Europeu ha advocat aquest dimarts per obligar les multinacionals que operen a la Unió Europea i que tenen uns ingressos globals que superen els 750 milions d'euros anuals a fer públiques les dades fiscals de tots els països en els quals tenen activitat, incloent en aquells fora de la Unió Europea.


En concret, l'Eurocambra ha fixat amb 534 vots a favor, 98 en contra i 62 abstencions la seva posició de cara a les negociacions amb el Consell de la UE, la institució comunitària que representa els Estats membres.


La informació fiscal sobre ingressos aquelles multinacionals que superin un volum de negocis mundial de 750 milions haurà de ser publicada en una plantilla en cada jurisdicció en la qual aquestes companyies o les seves filials operin. Les dades estaran disponibles de forma gratuïta i seran accessibles des de la pàgina web de l'empresa.


En concret, la informació ha d'incloure una breu descripció de la naturalesa de les seves activitats, el nombre de treballadors, la xifra neta d'ingressos, el capital declarat, els actius fixos, els beneficis abans d'impostos, l'import pagat en impostos per l'empresa i les seves filials a cada país, els guanys acumulats i l'existència de possibles tractes fiscals preferents.


Els eurodiputats a més han donat suport que es pugui sancionar les empreses que no facilitin la informació requerida. Els Estats membres seran els encarregats de fixar aquestes sancions, que podran consistir en multes administratives i en la seva exclusió de procediments de licitació pública i de concessió de fons procedents de la UE.


No obstant això, els eurodiputats van donar suport incloure una clàusula per protegir la informació sensible que permetrà als Estats membres autoritzar excepcions a l'obligació de facilitar aquestes dades. Les excepcions hauran de ser renovades cada any i només s'aplicaran als països en què s'han concedit.


Els països que acceptin una excepció hauran d'informar a la Comissió Europea de manera confidencial. Brussel·les publicarà cada any una llista de les empreses que es beneficien d'aquest tipus d'excepcions. Les empreses, però, s'hauran de publicar la informació omesa quan finalitzi el període de confidencialitat, tot i que "en forma de mitja ponderada".


La clàusula que permet les excepcions a la norma ha estat aprovada amb els vots del Partit Popular Europeu (PPE), l'Aliança de Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE) i el grup Conservadors i Reformistes Europeus (ECR). Aquestes formacions han argumentat que servirà per no situar a les empreses europees en una posició de desavantatge enfront dels seus competidors.


"No hem de posar a les nostres companyies a Europa en un desavantatge competitiu. Amb el comprimís que tenim ara assegurem dues coses: la transparència i també la competitivitat", ha destacat l'eurodiputat d'ALDE, Jean-Marie Cavada.


L'eurodiputat del PSOE Ramón Jáuregui ha destacat que l'informe aprovat és "un avanç important contra l'elusió fiscal" però "no és suficient". "Populars i liberals diuen que treballen per evitar el frau fiscal, però quan arriba l'hora de donar suport a mesures concretes fan el que poden per rebaixar el seu contingut", ha criticat, en referència a l'aprovació de la clàusula de salvaguarda.


També ha denunciat aquesta clàusula l'eurodiputat d'ICV, Ernest Urtasun, que ha qualificat l'aprovació de l'informe com una "gran victòria" però ha lamentat que "moltes eurodiputades i eurodiputats de la dreta de la Cambra s'hagin posat del costat de l'opacitat i de les grans empreses ".


El grup Esquerra Unitària Europea (GUE) ha afirmat que "no podia donar suport" l'informe perquè la clàusula "dilueix" la proposta del tal manera que "les multinacionals poden continuar amagant informació econòmica sensible", en paraules de l'eurodiputat Miguel Viegas.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH