Ricart i Maimir, l'escultor oblidat

|

Josep Ricart Maimir

Josep Ricart i Maimir / Foto cedida


Josep Ricart i Maimir és sinònim d'escultura. El veterà escultor de 92 anys ha estat autor d'un gran nombre d'obres al llarg de la seva vida, estudiant en la seva joventut a l'Escola de la Llotja. És també autor de la majoria dels monuments i creacions artístiques de Taradell.


Sempre es va considerar a si mateix com un "artista social del poble", les seves escultures recollint la seva força expressiva. No es va considerar tampoc unit a cap estil determinat oa alguna escola artística, creant en el seu lloc un estil únic expressionista i de tècnica figurativa. Les seves obres sempre han estat molt representatives, portant amb si una gran força a les faccions per comunicar les seves idees.


OBJECTIU: SORTIR DE L'CÀNON RELIGIÓS


La injustícia, el dolor, la fam o la pobresa són temes que l'escultor de Taradell ha manifestat a través de les seves creacions artístiques. Fins i tot les seves obres de temàtica religiosa té com a objectiu sortir dels rígids cànons litúrgics i interpretar el seu aspecte més social de la fe.


La seva vocació per l'escultura va començar quan tot just tenia set anys, creant objectes artístics amb fang. Va ser en plena Guerra Civil quan va conèixer al seu primer mestre als 11 anys, que li va comentar que "va veure qualitats artístiques en mi i em va obrir les portes". Vivint una infància difícil, Josep Ricart i Maimir va estudiar a Vic en un taller d'escultura, compaginant-ho amb els seus estudis a l'escola d'Arts d'Oficis. Maimir solia dir que: "L'escultura era un plaer, l'altre un martiri".


Baixrelleu6dones

Relleu de les sis dons, una de les creacions de Miamir.


UNA LLARGA TRAJECTÒRIA SENSE RECONEIXEMENT


L'escultor ha tingut una molt llarga trajectòria, podent presumir d'haver presentat catorze exposicions al llarg dels anys, la seva primera el 1961 fins a la més recent el 2007. També destaca el seu premi el 1962 sobre Art Religiós i el seu premi a la Solidaritat i superació en 2001.


Al llarg de la trajectòria l’escultor Ricart ha estat reconegut amb diferents guardons com el primer premi a l'Art Religiós a l'any 1962 amb la Faç de Crist, el primer premi al Simbolisme a l'any 1963. 


El seu famós 'L'home del Mar' el va fer mereixedor del primer premi nacional que va guanyar l'escultor l'any 1972. Ja l'any 2001 va guanyar el premi a la Solidaritat i la Superació i al 2002 va obtenir la medalla del Centre Sant Lluc. 


Al Doctor Trueta Josep Ricart

Una de les escultures de Maimir en honor a Dr. Josep Trueta.


Malgrat tot, l'escultor de 92 anys, no ha estat reconegut per les institucions catalanes, considerant la seva extensa carrera artística i la seva tasca a Catalunya i la defensa de les qüestions socials. L'oblit de les institucions ha castigat a aquest escultor català i no se li ha atorgat el reconeixement que es mereix. 


La seva obra no només es troba a Catalunya sino també a Estats Units, Filipines, França, Holanda, Hongria, Itàlia, Mèxic, Polònia i Veneçuela.


Entre les seves temàtiques més destacades sobresurt el seu tractament de les mans, per a la seva bellesa i simbolisme que transmeten. Però també hi han estat presents la Pau, el diàleg i la justícia.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH