diumenge, 5 de juliol de 2020

Junqueras planta a la resta de comunitats autònomes a l'aprovació del sostre de dèficit

|

Consell Política Fiscal Financera

Catalunya no ha pogut votar perquè Oriol Junqueras no ha assistit al Consell.


El dia en què s'ha aprovat el sostre dedéficit, el vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, ha decidit absentar-se.


El Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) -que reuneix al Govern ia les comunitats autònomes- ha aprovat aquest divendres els nous objectius de dèficit per a les comunitats autònomes que el Ministeri d'Hisenda proposarà a les regions i que suposen passar d'un dèficit del 0,3% al 0,4% el 2018, del 0% al 0,1% el 2019 i registrar equilibri pressupostari ja el 2020.


Les noves metes han estat aprovades amb el vot a favor de l'Estat, les comunitats autònomes del PP, Canàries i Ceuta i Melilla, davant del vot en contra de totes les regions socialistes, excepte Extremadura, que s'ha abstingut, i Cantàbria, mentre que Catalunya no ha pogut votar perquè no ha assistit el conseller d'Hisenda.


El CPFF, presidit per la vicepresidenta del Govern i ministra de la Presidència i per a les Administracions Territorials, S oraya Sáenz de Santamaría, i el titular d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, ha votat els nous objectius d'estabilitat pressupostària i de deute públic per al trienni 2018-2020 que suposaven una relaxació de 1.000 milions per al proper any i altres 1.000 per a 2019.


El Govern havia retirat el projecte de llei sobre el sostre de despesa del Congrés per tornar a iniciar el procés i presentar la seva nova proposta, que s'eleva del 0,3% al 0,4% l'objectiu de dèficit de les CCAA per 2018, de l' 0% al 0,1% el 2019 i manté la meta d'equilibri per al 2020.


En concret, han tornat a votar en contra de la senda 2018-2020 totes les comunitats socialistes (Andalusia, Aragó, Astúries, Balears, Castella-la Manxa i València), excepte Extremadura, que s'ha abstingut, i Cantàbria, mentre que Catalunya no ha pogut votar perquè no ha assistit Oriol Junqueras. Han votat a favor dels nous objectius Canàries , que en l'anterior CPFF del 29 de juny s'havia abstingut, i totes les regions en les que governa el PP (Castella i Lleó, Comunitat de Madrid, Galícia, La Rioja i Múrcia), a més de Ceuta i Melilla.


El canvi en el vot de Canàries es produeix després que ahir Montoro es comprometés a que el superàvit que aquest any puguin aconseguir les illes es destini a inversions productives.


La desena de marge que atorga Hisenda a les CCAA el 2018 i 2019 procedirà de la Seguretat Social gràcies als "bones dades" de les cotitzacions, així com dels nous ingressos que es derivaran de l'augment de les cotitzacions com a conseqüència de la pujada salarial que es fixi en la negociació col·lectiva.


En l'última reunió del CPFF del passat 29 de juny es va aprovar mantenir l'objectiu de dèficit autonòmic del 0,3% per 2018, una dècima més que en l'anterior CPFF del passat 22 de desembre, i estabilitat pressupostària (dèficit zero) per 2019 i 2020, de manera que Hisenda mantenia les metes recollides en el Programa d'Estabilitat remès per l'Executiu a Brussel·les a finals d'abril.


Així mateix, es mantenien els objectius de deute públic del conjunt de CCAA fixats són del 24% per a 2018 (quatre dècimes més que l'acordat al desembre), el 23,1% per 2019 (quatre dècimes més que al desembre) i el 22, 3% per al 2020.


Al seu torn, es manté l'augment del 2,4% de la regla de despesa per a 2018, de l'2,7% el 2019 i del 2,8% el 2020 acordats el 29 de juny.


Segueix llegint a CatalunyaPress

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH