dilluns, 23 de setembre de 2019

El que opinen els conductors sobre els cotxes autònoms

Pablo Rodríguez Canfranc
Economista

CocheautnomoEl cotxe que es condueix sol està a la volta de la cantonada, almenys pel que fa a tecnologia es refereix. La tecnologia de comunicacions mòbils 5G que ve i els avenços progressius en Intel·ligència Artificial van acostant-nos aquests automòbils que fins fa poc semblaven futuristes. La pregunta que sorgeix ara és, com veuen els conductors el perdre, encara que sigui parcialment, el comandament sobre el vehicle?


Els automòbils actuals ja eximeixen el conductor de prendre determinades decisions que estan (o que poden estar) automatitzades, com per exemple, encendre els fars quan la falta de llum ho requereix. Però segons avancem pels nivells d'automatització de la conducció, categoritzada per la SAE (Society of Automotive Engineers) amb el nom de SAE J3016, el factor humà perd protagonisme al volant, li-ho a la màquina.


D'aquesta manera, mentre que en el nivell 1 del SAE J3016 la persona segueix sent conductor i ha d'estar atenta a tot el que succeeix, a partir del nivell 4 no és necessària la intervenció humana, ni tan sols per intervenir si el sistema ho demana o es produeix una fallada.


Aquest nou escenari a les carreteres imposa un canvi important de mentalitat, l'assumir que ja no pilotem un mer sistema mecànic i elèctric, sinó una màquina intel·ligent capaç de prendre decisions i executar-les. Ericsson ha elaborat un informe, The Self-Driving Future, que analitza les opinions dels conductors davant aquest fenomen. De fet, el treball porta l'explícit subtítol "les opinions del consumidor sobre deixar anar el volant".


D'acord amb l'estudi, els apassionats de la conducció abraçarien el cotxe autònom. Això sembla contradir altres estudis que afirmen el contrari, com el que va dur a terme AutoPacific a EUA en 2016, que va llançar la dada que el 56% dels enquestats estimava conduir i no deixaria que ho fes una màquina. Els autors de The Self-Driving Future matisen els seus resultats: el 53% de les famílies treballadores amb fills que expressen interès pel cotxe autònom reconeixen ser apassionats dels automòbils.


La segona conclusió de l'informe sembla donar llum sobre la primera: a la gent li resulten atractives determinades funcions del vehicle autònom, però és reticent a deixar el control del volant. Diu Ericsson que un de cada quatre usuaris de Smartphone afirma que preferiria tenir un cotxe intel·ligent a un que no ho és i set de cada deu mostren interès en funcions com el aparcat automàtic o el control de velocitat. No obstant això, en general es resisteixen a cedir el control.


Un tema rellevant que sorgeix és com el vehicle autònom pot transformar el concepte tradicional de cotxe com a producte en propietat a concebre'l com servei de transport. El 2015 el 8% dels usuaris de Smartphone reconeixia que compartia cotxes, taxis o bicicletes. I més: el 74% dels consumidors entrevistats estaria interessat en una app que els permeti compartir vehicles. S'aprecia un canvi important de mentalitat que a poc a poc abandona el vell somni del segle passat de posseir un vehicle en propietat, per a ser substituït per la satisfacció de les necessitats de mobilitat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH