El Parlament aprova per unanimitat la Renda Garantida de Ciutadania

|

Rgmilprentagarantizada

Els impulsors de la ILP reclamaven la Renda Garantida de Ciutadania des de 2013.


El ple del Parlament ha aprovat aquest dimecres per unanimitat la creació d'una Renda Garantida de Ciutadania (RGC) de 664 euros mensuals per lluitar contra l'exclusió social i garantir una "vida digna" a tots els catalans.


L'ajuda entrarà en vigor el 15 de setembre i és fruit d'una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que va iniciar la seva marxa en 2013 i que va recollir 121.191 signatures de suport ciutadà, i la seva aprovació suposa la derogació de la Renda Mínima d'Inserció (RMI) , popularment coneguda com a Pirmi.


La RGC està recollida en l'Estatut però fins ara no s'havia desplegat, i estableix una prestació perquè totes les persones i famílies que no disposin d'uns ingressos mínims puguin tenir "una vida digna".


Concretament, aquests col·lectius han de percebre una renda de 664 euros , un import que s'assolirà en la seva totalitat l'1 d'abril de 2020: es començarà abonant 564 euros i la quantia s'anirà incrementant progressivament fins llavors.


Podran sol·licitar-la els majors de 23 anys amb un mínim de dos anys de residència a Catalunya que hagin esgotat totes les prestacions i no tinguin recursos mínims per atendre les seves necessitats bàsiques, i serà compatible amb prestacions de la Llei de dependència i beques de transport i menjador escolar.


També podran demanar-les famílies monoparentals que tinguin contractes a temps parcial però no ingressin prou recursos, i en aquest cas se'ls ha d'abonar una renda complementària perquè puguin assolir els 664 mínims que s'han estipulat.


VALORACIÓ DELS GRUPS


Els grups de tot l'arc parlamentari han coincidit a qualificar l'aprovació de la iniciativa de dia històric i el ponent relator del text, Chakir el Homrani (JxSí), ha explicat que per poder aprovar-la s'han redoblat els esforços en la present legislatura: es s'han celebrat 31 reunions al Parlament en un any i tres mesos.


Des de les files de Cs, Noemí de la Calle, ha dit que aquesta ajuda "permetrà que moltes persones no caiguin en el precipici", però ha alertat que no es pot caure en l'autocomplaença i caldrà abordar amb contundència la lluita contra la pobresa.


Raúl Moreno (PSC) ha celebrat l'aprovació de la RGC però ha reclamat al Govern que garanteixi tots els recursos i plans d'inserció laboral per a la seva correcta aplicació, així com que presenti com més aviat la memòria econòmica i social de la seva aplicació: "Quant costa? Com es pagarà? "


La diputada d'SíQueEsPot Marta Ribas ha dit que el Parlament aprova la llei "tard i deixant a molta gent pel camí", que en plena crisi econòmica no tenia uns ingressos mínims i ha vist retallada la Renda Mínima d'Inserció (RMI) de 442 euros, que ara quedarà derogada amb la RGC.


Marisa Xandri (PP) ha posat èmfasi en els plans d'acompanyament que acompanyen la RGC i que han de permetre la inserció sociolaboral dels beneficiaris, i ha lamentat que l'ajuda complementària només s'hagi estipulat de moment per a famílies monoparentals, sense tenir en compte les nombroses.


La diputada de la CUP Mireia Vehí ha posat en valor que la RGC ha pogut ser una realitat gràcies a la mobilització ciutadana, tot i que ha assegurat que hi ha una diferència abismal entre la proposta que van fer els promotors i el text que aprovat: "És una proposta de mínims ".


El diputat no adscrit Germà Gordó ha valorat que la iniciativa fa de Catalunya "un Estat més modern", i ha demanat que la seva aplicació no repercuteixi en un increment de la pressió fiscal i que l'ajuda no sigui superior al salari mínim interprofessional.


PROMOTORS DE LA INICIATIVA


Els portaveus de la comissió promotora de la ILP Diosdado Toledano i Sixte Garganté han comparegut en el ple per obrir el debat final d'una iniciativa que acumula cinc anys de recorregut parlamentari --s'ha anat posposant per canvis de legislatura-, i han felicitat emocionats a tots els que han treballat perquè sigui una realitat.


Toledano ha recordat que un 6,7% de la població catalana viu actualment en situació de pobresa severa i que la pobresa infantil i laboral van en augment: "És molt important que ens hàgim posat d'acord i ha estat possible gràcies al fet que tots hem fet concessions ".


Garganté ha dit que aquesta renda permet reconèixer com a dret subjectiu el fet de tenir uns ingressos mínims, i ha posat en valor la derogació de la RMI, una renda de prop de 450 euros mensuals que va ser retallada en 2011 i no acabava de satisfer les necessitats sociolaborals dels ciutadans més vulnerables.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH