El Síndic de Greuges reclama millores en els centres de menors per evitar riscos entre els joves

|

Síndic Greuges Ribo 2

El Síndic, Rafael Ribó, ha detectat "importants mancances" en els centres de menors.


El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha demanat aquest divendres millorar els recursos materials i personals del centre d'acollida de menors L'Estrep de Sant Salvador de Guardiola (Barcelona), en què va detectar "importants mancances", una setmana després de la detenció de 12 joves del centre per una presumpta agressió , i ha demanat no estigmatitzar els menors tutelats.


En un comunicat, Ribó ha recordat que ha demanat a la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (Dgaia) millores per a aquest centre "en diverses ocasions", i ha advertit que les mancances en les instal·lacions i el personal que va constatar en visites anteriors poden tenir riscos i afectar a les conductes dels joves tutelats.


Ha recomanat a la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat complir les recomanacions que li va fer el 2015 sobre el centre, després de visitar-lo i entrevistar-se amb joves tutelats, quan va veure una manca de recursos materials i humans que es tradueixen en "mancances en les activitats educatives que poden arribar a terme per a la seva recuperació i abast d'autonomia ", així com en l'atenció emocional.


Ribó ha dit que als menors els perjudica que es generin conflictes i situacions amb dificultat de gestió i contenció dels joves que resideixen en els centres del sistema de protecció, "donada la convivència d'un gran nombre de nens i adolescents en un mateix edifici apartat del nucli urbà ", alguns amb problemes de conducta.


Per evitar la segregació i l'estigmatització, ha remarcat la importància de reduir les places dels centres perquè s'assimilin al màxim a una llar, integrar-los en l'entorn i que realitzin una atenció individualitzada, i ha demanat reduir els temps de residència en els centres d'acollida com l'Estrep i es limiti l'estada a un màxim de sis mesos.


"No estigmatitzar"


Ribó ha mantingut que l'aparició en premsa de fets violents estigmatitza i perjudica la recuperació dels menors i empitjora la convivència ciutadana, pel que ha apel·lat a "la responsabilitat col·lectiva de no estigmatitzar" als centres, i en concret a la que tenen els mitjans de comunicació.


Per als mitjans, ha demanat que es creïn protocols o pautes d'actuació perquè quan apareguin informacions sobre el sistema de protecció es remarqui la situació de desemparament i les dificultats que tenen aquests menors per veure els teus drets garantits.


El Síndic ha recomanat al Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) que valori l'impacte en l'estigmatització que pot produir l'aparició de "notícies que relacionen la infància tutelada amb agressions i violència" i amb incidents dels que són causa o formen part.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH