Objectiu del Govern per a 2019: aixecar totes les barreres de peatge a Catalunya

|

Josep Rull

Objectiu: aixecar totes les barreres de peatge a Catalunya a partir de gener de 2019.


Josep Rull, el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, s'ha reunit aquest dilluns amb el grup de peatges. L'objectiu de la reunió ha estat establir les bases d'un nou model de gestió de la xarxa viària catalana basat en la vinyeta. El model seria similar a l'austríac, Alemanya ja té previst implementar-lo.


Objectiu: aixecar totes les barreres de peatge a Catalunya a partir de gener de 2019. Rull ha explicat en roda de premsa que la reunió és un "punt de partida" de cara a la configuració d'aquest nou model. Des de novembre de 2016, porten treballant en ell. La primera quinzena d'octubre es tornarà a convocar el grup de peatges per anar avançant en la definició d'aquest nou sistema.


El conseller Rull ha lliurat al grup de peatges, integrat pels rups parlamentaris, sindicats, patronals, col·legis professionals, cambres de comerç i concessionàries, un document amb deu punts. Aquests confirmen els principals detalls del nou model de vinyeta.


La previsió és que la llei es tramiti durant 2018, i entri en vigor l'1 de gener de 2019. La vinyeta es materialitzarà en una tarifa plana d'entre 40 i 110 euros per a vehicles matriculats a Catalunya. La vinyeta es podrà adquirir per mesos, setmanes, o fins i tot anual per als vehicles de pas.


A més, es preveuen bonificacions del 100% per a vehicles elèctrics i també per a aquells que realitzin molt pocs quilòmetres. Encara s'ha de fixar la quantitat.


El Goven calcula que aplicant la vinyeta s'alliberarien més de 300 milions d'euros anuals de recursos pressupostaris. Actualment, 200 milions es destinen a pagar peatges a l'ombra, 70 al manteniment de carreteres i 45 a bonificacions de peatges.


Finalment, en el 2037 compleixen les del Túnel del Cadí i també les del Túnel de Vallvidrera i en 2039 les concessions de la C-32 Autopista Pau Casals i C-16, tram Sant Cugata-Terrassa-Manresa.


ACABAR AMB UN MODEL "INEFICIENT"


El conseller ha destacat que busca acabar amb el model actual, "ineficient i desequilibrat", tant comparant Catalunya amb la resta d'Espanya. Catalunya només té un 7% de les autovies estatals lliures de peatge.


El nou sistema el gestionaria una agència o un consorci públics per desconsolidar el dèficit públic i reduir l'endeutament de les administracions.


Actualment, la xarxa viària catalana està integrada per 1.719 quilòmetres, dels quals 676 corresponen a vies de peatge explícit (39%), 346 a vies amb peatges a l'ombra (20%) i 697 a vies sense concessió (41%); el 46% és titularitat de la Generalitat i el 54% de l'Estat.


Rull ha dit que "L'Estat ens ha suggerit o plantejat o impost que no tenim dret a definir el nostre model. Nosaltres diem que no només tenim el dret, sinó que tenim l'obligació".


Ha afegit que el nou model és molt fàcil d'executar en una Catalunya independent.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH