dissabte, 5 de desembre de 2020

Ultimàtum al Govern: Hisenda li dóna 24 hores per explicar el desviament de més de 6.000 euros

|

Montoro3 gener 1

El ministeri d'Hisenda recorda que negar-se o obstaculitzar la informació tindrà repercussions.


El secretari d'Estat d'Hisenda, José Enrique Fernández de Moya, ha recordat als funcionaris públics catalans que siguin "plenament conscients" que tenen l'obligació de remetre la informació que el Govern d'Espanya els va a requerir cada setmana, ja que, si no és així "s'enfronten a l'assumpció de responsabilitats comptables, administratives i penals".


"El Govern d'Espanya no consentirà, no tolerarà que ni un sol euro dels catalans es destini a un referèndum que és illegal", ha dit Fernández de Moya als periodistes durant la seva visita a les obres de la bassa de Cadimo, a Jaén capital.


L'advertència als funcionaris catalans porta nom i cognom i ha estat dirigida tant a la interventora general de la Generalitat, així com als interventors de les corresponents conselleries com a responsables d'aquestes unitats de centres de despeses on no hi hagi interventors però sí responsables econòmics i financers de la resta d'ens públics, el director general de Pressupostos i el director general de Tresors, Assegurances i Política Financera.


De fet, el Ministeri d'Hisenda i Funció Pública ha envido un segon requeriment a la interventora general de la Generalitat, Rosa Vidal Planella, en què adverteix que pot incórrer en responsabilitats fins penals si no explica a què obeeix el desviament de 6.150 euros del pressupost i si aquesta partida està vinculada a la celebració d'un referèndum d'independència, segons han informat fonts de l'Executiu.


Fernández de Moya ha subratllat que Espanya és un Estat de dret i com a tal "cal complir les resolucions i les sentències del Tribunal Constitucional" una vegada que en sentència del passat 5 de juliol s'ha decretat la nullitat del programa 132 que es recull en els pressupostos de la Generalitat sota l'epígraf d'organització de processos electorals.


ATENTS I VIGILANTS


El popular ha apuntat que el Govern estarà "atent i vigilant, de manera minuciosa, al fet que no es dugui a terme un procés refrendari que és il·legal i que el TC ha dit clarament, perquè ha expulsat del pressupost aquesta disposició, al declarar-la completament nulla i inconstitucional ".


El secretari d'Estat d'Hisenda, José Enrique Fernández de Moya, ha recordat als funcionaris públics catalans que siguin "plenament conscients" que tenen l'obligació de remetre la informació que el Govern d'Espanya els va a requerir cada setmana, ja que, si no és així "s'enfronten a l'assumpció de responsabilitats comptables, administratives i penals".


"Tenen l'obligació de remetre setmanalment al Govern de l'Espanya un certificat on es posi de manifest que ni un sol euro dels mecanismes addicionals que estem duent a terme com a mesures extraordinàries de liquiditat estan sent destinats a un procés que és illegal i inconstitucional i que el Tribunal Constitucional ja ha decretat la nullitat anullant el programa 132 ", ha dit el secretari d'Estat d'Hisenda.


Fernández de Moya ha afegit que la informació que li ha de remetre al Govern d'Espanya "ha de ser veraç, fidel, real" i serà el mateix Ministeri d'Hisenda i Funció Pública el que "estableixi la idoneïtat de la informació que se li demana" i que s'ha de lliurar en temps i forma, a més de responen de manera fidel al que se li ha demanat.


El secretari d'estat d'Hisenda ha afegit que aquest dilluns, "a les 14 hores i 16 minuts", s'ha tornat a fer un requeriment a la Generalitat, un cop expirat el termini de 48 hores sense que l'executiu català hagi remès la informació que s'ha demanat.


"Estem a l'espera de la resposta", ha dit Fernández de Moya, i ha afegit que quan arribi la informació "s'analitzarà amb tot el rigor i amb tota la prudència, de manera conscienciosa, per veure si obeeix a la realitat i té plena veracitat ".


SEGON REQUERIMENT


Aquesta partida detectada per Hisenda va portar a la Comissió Delegada d'Assumptes Econòmics del Govern a aprovar el passat divendres un acord pel qual condiciona el pagament a Catalunya de les partides del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) al fet que la Generalitat li remeti cada setmana una garantia que no destina fons a l'organització del referèndum.


El Departament que dirigeix Cristóbal Montoro va enviar un primer requeriment a la interventora catalana la passada setmana perquè aclarís aquest desviament de més de 6.000 euros. Aquest dilluns al migdia s'ha complert el termini de tres dies sense obtenir resposta, per la qual cosa li ha enviat un segon requeriment perquè remeti aquesta informació.


En aquest segon requeriment es recorda a la interventora que en el certificat setmanal que li correspon emetre farà expressa referència a l'existència o no de partides pressupostàries finançades o no amb càrrec als mecanismes de finançament que, directament o indirectament, pretenguin finançar processos refrendatarios, així com "les actuacions dutes a terme per impedir la despesa corresponent a aquesta finalitat".


De la mateixa manera, Hisenda assenyala que la informació recollida es traslladarà a les autoritats competents a l'efecte de la possible exigència de la responsabilitat administrativa, comptable o penal que, si escau, pugui correspondre als responsables de l'ús de fons públics, qualsevol que fora la seva procedència, per l'ús de recursos públics per a finançar activitats relacionades amb la celebració d'un referèndum "illegal".


En el requeriment, el Ministeri d'Hisenda avisa a més que la resistència o la negativa a subministrar la informació sollicitada "serà objecte igualment de trasllat a les autoritats competents a l'efecte de reclamar les responsabilitats que corresponguin".


El Govern de Mariano Rajoy confia que la interventora de la Generalitat atengui a aquest segon requeriment i faciliti la informació, han indicat a Europa Press les fonts consultades, que han recordat que el termini per contestar és ara menor.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH