dimecres, 25 de novembre de 2020

Els malalts d'hepatitis C exigeixen l'accés universal als tractaments

|

Hepatitiss1liverhepatitisvirus


L'Associació Catalana de Malalts d'Hepatitis (Asscat) ha reclamat accés universal i polítiques de cribratge per fer aflorar els casos ocults i aconseguir un "escenari realista" d'eliminació del virus de l'hepatitis C a Espanya, ha informat en un comunicat.


Amb motiu de la commemoració del Dia Mundial de l'Hepatitis, ha destacat que per aconseguir l'eliminació d'aquest virus, tots els pacients amb hepatitis C han de ser tractats, independentment del genotip viral o l'estadi de la fibrosi hepàtica.


"Des Asscat instem als governs i als responsables de les polítiques sanitàries a que s'impliquin en l'aplicació de la primera Estratègia Mundial del Sector de la Salut contra les Hepatitis Víriques", ha destacat la presidenta de Asscat i hepatòloga, Teresa Casanovas.


Per donar visibilitat a les hepatitis, l'entitat ha organitzat la jornada 'Estem en el bon camí per a l'eliminació de les hepatitis víriques a Catalunya?', En col·laboració amb diverses entitats i institucions catalanes.


L'objectiu és donar visibilitat, aportar informació, conscienciar i sensibilitzar sobre les hepatitis virals i les complicacions com cirrosi i càncer de fetge que s'associen a elles, així com mostrar el que s'està fent a Catalunya i els reptes pendents que haurien d'implementar per aconseguir l'objectiu marcat per l'OMS pel que fa a l'eliminació global de les hepatitis víriques en 2030.


Estudis recents demostren que el virus C afecta no només al fetge sinó a tot l'organisme, tot i que l'afectació hepàtica sigui lleu, han subratllat.


Per tant, els pacients han de rebre el tractament el més aviat possible, per evitar que tinguin una fibrosi avançada i que desenvolupin un hepatocarcinoma (HCC), o bé s'agreugin les manifestacions hepàtiques associades al virus C com són diabetis, complicacions cardiovasculars com l'ictus, insuficiència renal o vasculitis.


Tractar el més aviat possible a totes les persones amb hepatitis C, al contrari del que es pot pensar, també suposa un estalvi a nivell econòmic i social, han reivindicat.


Per a l'associació, són necessaris el desenvolupament de polítiques específiques d'informació i conscienciació sobre la malaltia per a la ciutadania i que els metges de primària estiguin més implicats i coordinats amb els programes de tractament de les hepatitis virals.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH