La Generalitat presenta un pla d'habitatge "insuficient", segons CCOO de Catalunya

|

habitatge


CCOO de Catalunya ha qualificat el pla territorial sectorial de l'habitatge de la Generalitat (PTSH) de "poc ambiciós i insuficient" perquè no respon a les dificultats creixents per accedir a l'habitatge i frenar els desnonaments.


Ho han manfiestado la secretària d'afiliació, participació i coordinació, Dolors Llobet, i la coordinadora nacional d'Acció Jove de CCOO, Irene Ortiz, que han repassat les mancances que, al seu parer, presenta el pla, l'objectiu és garantir l'accés a un habitatge digne.


Les ponents, que han posat en context el pla, han explicat que aquest està basat en la Llei 18/2007 del dret a l'habitatge, la qual ha estat modificada en dues ocasions: per la llei 9/2011 de promoció de l'activitat econòmica i per la llei 5/2012 de mesures fiscals, financeres i administratives.


A més, han recordat que el pla ha arribat "després d'una gran pressió social" i de les ILP de la dació en pagament i mesures urgents per fer front a la Emergència Habitacional ia la Pobresa Energètica, que no van prosperar a causa de les esmenes del PP i la suspensió del Tribunal Constitucional (TC), respectivament.


UN PLA "INSUFICIENT"


Dolors Llobet, que ha aplaudit l'estudi de diagnosi de la situació de l'habitatge a Catalunya i ha valorat positivament l'existència d'una memòria econòmica, ha criticat la inexistència d'un pla de xoc per aturar els desnonaments per lloguer i els "pocs recursos" destinats a construir lloguer social en els dos primers anys.


En aquesta mateixa línia, ha valorat que el pla, que destinarà 712.500.000 d'euros per a l'habitatge de protecció social de compravenda, compta amb una inversió total insuficient i no trenca amb un model que "s'ha demostrat fracassat".


A més, Llobet també ha qualificat d ' "insuficient" l'objectiu de lloguers socials, situat al 5%, quan a Europa es troba entre el 20% i el 30, i ha considerat un error que la inversió més important del pla -2320 euros - vagi destinada a l'adquisició d'habitatge dels bancs i no al fons d'habitatges socials que ja existeix.


ELS JOVES, SENSE ACCÉS A L'HABITATGE


Segons revela el sindicat, entre 2007 i 2017 l'emancipació ha caigut del 32% al 24%, una dada vinculat a la vulnerabilitat dels joves al mercat de treball que, en paraules d'Irene Ortiz, limita molt l'accés a l'habitatge.


"Els joves necessitem un suport que ara no és prou ampli. Ens sentim enganyats i ens qüestionem si s'està construint un parc públic que serveixi perquè la gent jove pugui accedir-hi", ha afirmat Ortiz


La coordinadora d'nacional d'Acció Juvenil de CCOO creu primordial acabar amb les emergències socials abans d'elaborar un pla per als joves, que al seu parer haurien de comptar amb més ajudes.


INDICADOR DE PREU DE LLOGUER


Sobre l'índex de referència del preu del lloguer elaborat per la Generalitat, que estableix els preus recomanables, Ortiz ha explicat que es tracta d'una eina poc útil, ja que consisteix a premiar els que la respecten quan hauria "limitar a aquells que volen fer negocis amb l'habitatge ".


A més, ha lamentat que aquest no tingui en compte el Salari Mínim Interprofessional (SMI) ni a cap indicatiu que faci referència al poder adquisitiu real de la població.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH