Els homes tenen més presència en els mitjans de comunicació que les dones

|

Fotografia de Josep Monter / Pixabay.


El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) ha informat que la presència de dones en teleinformatius, programes de debat i programes d'entrevista catalans és inferior a un terç per sota del seu pes poblacional. Això es tradueix en que la seva representació comporta estereotips, segons l'Informe sobre diversitat i igualtat en la televisió de 2016.


La presència femenina en espais informatius no arriba al 30% de la representació a TV3, 8tv i TVE de Catalunya, molt inferior al 51% de la població que són dones a Catalunya. En canvi, la presència de dones en entrevistes i programes de debat és cinc punts més elevada que en els informatius. El CAC matisa que la xifra segueix sent minoritària.


Les dones en els mitjans de comunicació tenen una "presència paritària". El CAC ha identificat també desigualtat en els temps de paraula en els informatius que varien entre el 25-30% en els mitjans estudiats de Catalunya.


El percentatge dels actors dels dos sexes sense identificar tenint en compte el temps de paraula és més baix a TV3 amb un 1,7%, mentre que 8tv ha acumulat un 9% ia TVE de Catalunya la xifra ha ascendit un 12%.


Les dones "s'associen amb l'esfera privada de manera molt més intensa". Hi ha el doble de dones que homes exercint un paper privat. Segons el CAC, el 80% de persones que han tingut temps de paraula en els espais teleinformatius han estat homes i les "dones han estat invisibles" en aquests formats.


MINORITÀRIES


El CAC ha informat que les dones són minoritàries quan intervenen com expertes en una matèria determinada, sobretot en camps científics o tècnics quan la intervenció es produeix en un teleinformatiu. La distribució temàtica de les notícies on intervenen tots dos sexes també és desigual, ja que la paraula de les dones es concentra en notícies de societat i els homes protagonitzen les notícies de crònica política.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH