dimarts, 11 de agost de 2020

Les persones generoses són més felices que les egoistes

|

Conceptodegenerosidad


El simple fet de prometre ser més generós és suficient per provocar un canvi en el nostre cervell que ens fa més feliços, segons revela una investigació realitzada per neuroeconomistes de la Universitat suïssa de Zuric.


La generositat fa a la gent més feliç, encara que són només una mica generosos. Alhora, les persones que actuen únicament pel seu propi interès són menys feliços. Així ho asseguren Philippe Tobler i Ernst Fehr del Departament d'Economia de la Universitat de Zuric, que, juntament amb altres col·legues internacionals, han demostrat que els qui estan preocupats pel benestar dels que els envolten són més feliços que aquells que se centren només en elseu propi progrés.


Fer alguna cosa amable per a una altra persona dóna a molta gent una agradable sensació que els economistes conductuals anomenen 'warm glow', una mena de 'brillantor càlida'. Tobler i Fehr van investigar com les àrees cerebrals es comuniquen per produir aquest sentiment. Els resultats proporcionen una visió de la interacció entre l'altruisme i la felicitat.


NO CAL SER UN MÀRTIR SACRIFICAT


En els seus experiments, els investigadors van trobar que les persones que es van comportar generosament van ser més feliços que aquells que es van comportar de manera més egoista. No obstant això, la generositat no va influir en l'augment de la satisfacció. "No necessites ser un màrtir sacrificat per sentir-te més feliç, n'hi ha prou de ser una mica més generós", puntualitza Philippe Tobler.


Abans que comencés l'experiment, alguns dels participants de l'estudi s'havien compromès verbalment a comportar generosament amb altres persones. Aquest grup estava disposat a acceptar majors costos per fer alguna cosa agradable per a una altra persona. També es consideraven més feliços després del seu comportament generós (però no per endavant) que el grup de control, que s'havia compromès a comportar generosament cap a si mateixos.


Mentre els participants de l'estudi prenien la decisió de comportar-se o no amb generositat, els investigadors van examinar l'activitat en tres àrees cerebrals dels participants: la unió temporoparietal (on es processen el comportament prosocial i la generositat), l'estriat ventral (associat amb la felicitat) i l'escorça orbitofrontal (on es sospesen els pros i els contres durant els processos de presa de decisions).


Aquestes tres àrees del cervell van interactuar de manera diferent, depenent de si els participants de l'estudi s'havien compromès amb la generositat o l'egoisme.

Simplement comprometre amb comportar generosament activava l'àrea altruista del cervell i va intensificar la interacció entre aquesta àrea i l'àrea associada amb la felicitat. "És notable que la simple intenció ja genera un canvi neural abans que l'acció es realitzi realment", s'admeti Tobler.


"Comprometre amb comportar generosament podria ser utilitzat com una estratègia per reforçar el comportament desitjat, d'una banda, i sentir-se més feliç, de l'altra", diu Tobler. El seu coautor Soyoung Park afegeix: "Encara hi ha algunes preguntes obertes, com ara: Es pot entrenar i enfortir la comunicació entre aquestes regions cerebrals?, si és així, com ?, i l'efecte dura quan s'usa deliberadament, és a dir, si una persona només es comporta generosament per sentir-se més feliç?".


Al començament de l'experiment, als 50 participants se'ls va prometre una suma de diners que rebrien en següents setmanes i que se suposava que havien de gastar. La meitat dels participants de l'estudi es van comprometre a gastar els diners en algú que coneixien (grup experimental sobre el compromís de generositat), mentre que l'altra meitat es va comprometre a gastar els diners en si mateixos (grup de control).


Posteriorment, tots els participants de l'estudi van prendre una sèrie de decisions relatives a un comportament generós, és a dir, si donar a algú proper un regal de diners. La mida de la donació i el cost de la mateixa variaven: podria, per exemple, donar a l'altra persona 5 francs amb un cost de dos francs. O donar vint francs a un cost de quinze.


Mentre els participants de l'estudi prenien aquestes decisions, els investigadors van mesurar l'activitat en les tres àrees del cervell citades i se'ls va preguntar sobre la seva felicitat abans i després de l'experiment.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH