Els consumidors rebutgen el nou cànon digital per injust i discriminatori

|

Canondigital

L'Associació d'Usuaris de la Comunicació va celebrar la rectificació del Govern.
 

Les associacions d'usuaris i consumidors critiquen la seva aplicació perquè es cobra per avançat un cànon pressuposant que l'usuari realitzarà una determinada activitat que podria perjudicar els titulars de certs drets.


El model de cànon digital --que ja es va aplicar durant el Govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero - ha entrat en vigor aquest mes d'agost, pel qual el pagament de còpia privada recau en fabricants i distribuïdors d'equips, aparells i suports de reproducció.


El nou text fixa una implantació esglaonada per facilitar la introducció del nou model. Després de l'entrada en vigor del Reial Decret el primer dia del mes d'agost, el cànon digital s'aplica de manera provisional, establint tant el llistat d'equips, suports i materials de reproducció, com les quanties econòmiques amb les quals s'hauran d'abonar als autors.


En aquest sentit, els telèfons mòbils amb capacitat per reproduir vídeos i sons passen a estar gravats amb 1,1 euros, mentre que la compensació de les memòries USB i discs durs serà de 24 cèntims. A més, s'estableix també un gravamen de 3,15 euros per a les pastilles, de 5,45 per a reproductors de so o vídeo i de 6,45 per a reproductors no integrats.


No obstant això, no s'aplicarà més d'una quantitat als ordinadors o tauletes. Així mateix, les impressores estaran gravades amb entre els 4,5 i els 5,25 euros, mentre que les gravadores de discos inclouran una compensació d'entre 0,33 i 1,86 euros, i els discos compactes per a la reproducció mixta d'entre 8 i 28 cèntims.


Aquest nou model torna al sistema anterior a la compensació amb càrrec als pressupostos generals de l'Estat (PGE), pel qual els fabricants i distribuïdors paguen un cànon de les vendes dels equips, però introdueix com a novetat la possibilitat de reemborsament per a un ús "exclusivament professional" o per la seva "exportació o lliurament intracomunitaria".


Després de l'anunci de l'aprovació, el portaveu del Govern, Iñigo Méndez de Vigo, va explicar el passat mes de juliol que aquest text ha estat dialogat amb els grups polítics. Així, la majoria de les formacions van coincidir a donar suport a aquesta modificació, tot i que apunten que arriba tard.


PERJUDICA ELS CONSUMIDORS


No obstant això, les associacions d'usuaris d'Internet van cridar als partits a rebutjar aquest decret. La intenció, segons van explicar els presidents de l'Associació d'Internautes i de l'Associació d'Usuaris d'Internet, Víctor Domingo i Miguel Pérez Subías, respectivament, és que s'obri un debat pausat sobre el tema.


Segons la seva opinió, aquest nou text ha estat aprovat "amb certa traïdoria" i han denunciat que no han estat cridats per l'Executiu per exposar la seva opinió sobre aquest nou cànon digital.


Tampoc va recolzar aquesta mesura FACUA-Consumidors en Acció que considerava que "només beneficia a entitats de gestió i perjudica els consumidors". L'associació ha criticat que es cobri per avançat un cànon pressuposant que l'usuari realitzarà una determinada activitat que podria perjudicar els titulars de certs drets.


"Injust", "obsolet" i "discriminatori" van ser les paraules usades per l'OCU que també considerava que serà l'usuari el "culpabilitzat de manera preventiva" i haurà de pagar "de manera injusta per alguna cosa que no deu".


ES RECAPTARÀ MÉS QUE AMB L'ANTIC MODEL


Per contra, des de l'Associació per al desenvolupament de la propietat intel·lectual, Adepi, van celebrar el canvi perquè "resol una situació que estava fora de jocen l'àmbit eurpoeu", apuntant que Espanya recaptarà més "que els minsos cinc milions d'euros" que contemplaven els PGE per a aquest fi amb l'anterior model.


Per la seva banda, l'Associació d'Usuaris de la Comunicació va celebrar la rectificació del Govern i que el pagament per còpia privada torni a recaure en els fabricants i distribuïdors d'equips.


Finalment, l'Associació Multisectorial d'Empreses de l'Electrònica, les Tecnologies de la Informació i Comunicació, de les Telecomunicacions i dels Continguts Digitals (Ametic) ha denunciat que el Govern no ha tingut en compte els danys causats a l'autor en establir les tarifes. Segons la seva opinió, les compensacions haurien de decidir-se amb posterioritat, mitjançant Reial Decret.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH