dissabte, 16 de gener de 2021

Els estudis de banda: augmenta l'absentisme escolar i decreix el nombre d'universitaris

|

Educació atorga a un total de 35 alumnes dels Premis Extraordinaris de Batxillerat


Potser és la crisi que ha desesperançat a molts joves, potser les poques expectatives de futur, però el que constaten les últimes xifres és que cada vegada són més els que s'absenten a l'escola i els que opten per no acudir, més endavant a la universitat.


L'absentisme escolar va afectar un total de 1.196 alumnes barcelonins al curs 2015-2016, segons dades del Consorci d'Educació de Barcelona recollits per la consellera d'Ensenyament de la Generalitat, Clara Ponsatí, en una resposta del Butlletí Oficial del Parlament (BOPC).


Ponsatí ha recordat que el consorci va posar en funcionament el Pla Integral de Millora de la Escolaritat Obligatòria i de Tractament de l'Absentisme Escolar a la ciutat, i que va ser aprovat a l'octubre de 2008 pel consorci, amb suport de Generalitat, Ajuntament, Fiscalia de Menors i Diputació.


L'objectiu del pla és aconseguir la plena escolarització de tots els nens entre 3 i 16 anys de la ciutat, reduint al màxim l'absentisme escolar durant l'etapa d'educació infantil i eliminant totalment l'absentisme escolar durant l'etapa obligatòria, que va dels 6 als 16 anys.


Segons les dades, aquesta pràctica només va afectar el 0,86% del total de 138.107 alumnes d'educació primària i secundària del Consorci d'Educació de Barcelona, i el percentatge més gran en secundària amb 718 alumnes, enfront de 478 de primària.


Per implementar el pla, s'han creat unes comissions de treball, una a nivell de ciutat i una altra a nivell de cada districte, ha recordat la nova consellera d'Ensenyament de la Generalitat.


CADA VEGADA MENYS UNIVERSITARIS


Però si ja s'absenten a l'escola, les dades universitaris són una mica més alarmants. La tendència decreixent de l'alumnat universitari dels últims cursos es manté malgrat que el 43,1% de la població catalana entre 30 i 34 anys té estudis superiors, segons la Memòria socioeconòmica i laboral del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC ) de l'àmbit educatiu.


El document, fet públic aquest dimarts per part del CTESC, destaca que, si bé no tots els nivells educatius creixen en nombre d'estudiants, destaquen la formació professional (FP) inicial i la formació en escoles per a adults.


Malgrat això, defensa la necessitat d ' "incrementar el suport institucional i continuar fomentant la seva capacitat d'adaptació a les necessitats de les persones i de les empreses", tenint en compte els desajustos entre oferta i demanda existents, diu la memòria.


A l'espera dels resultats d'un informe del CTESC sobre la FP dual, que combina estudis amb formació pràctica, el consell ha demanat definir el model català d'FP dual de forma consensuada entre l'administració educativa, laboral i els agents socials.


El CTESC considera que l'aposta per la continuïtat educativa cap als estudis postobligatoris i les mesures per afavorir la reincorporació al sistema educatiu contribuirien de manera decidida a reduir la taxa d'abandonament escolar prematur.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH