La inflamació del cervell podria jugar un paper central en l'Alzheimer

|

cervell Alzeihmer

El principal projecte és l'estudi de variants genètiques poc freqüents associades amb el risc de patir Alzheimer


El grup de malalties neurodegeneratives de l'Hospital Universitari Marquès de Valdecilla i de l'Institut d'Investigació Sanitària Valdecilla (IDIVAL), encapçalat pels doctors Pascual Sánchez-Juan i Onofre Combarros, ha participat en un estudi internacional que suggereix que la inflamació del cervell jugaria un paper central en la malaltia d'Alzheimer.


Aquest estudi, publicat a la revista 'Nature Genetics' i del que ha informat aquest divendres en un comunicat la Conselleria de Sanitat del Govern de Cantàbria, s'ha centrat en analitzar variants genètiques poc freqüents en la població (que afecten a menys de l'1% ) i que es troben en aquelles àrees encarregades de codificar els aminoàcids.


Fins al moment, els estudis de la malaltia d'Alzheimer, amb un considerable component genètic, havien permès determinar prop de 30 variants genètiques comunes en la població, tot i que majoritàriament implicaven un risc baix de patir aquesta patologia.


La principal troballa de l'estudi internacional en què ha participat el grup de malalties neurodegeneratives de Valdecilla ha consistit en el descobriment de dos nous gens (PLCG2 i ABI3) i una nova variant d'un gen ja conegut (TREM2), associats a la malaltia de Alzheimer.


L'interès dels resultats ve determinat pel fet que aquests tres gens formen part del sistema d'immunitat innata i s'expressen de forma predominant en les cèl·lules del sistema immune que es troben en el sistema nerviós central conegudes com micròglia.


Aquestes cèl·lules són les principals protagonistes en la regulació dels fenòmens inflamatoris que tenen lloc al cervell, centrant l'atenció en aquest procés com un dels factors causals de la malaltia d'Alzheimer i susceptible de ser diana per al desenvolupament de nous fàrmacs.


El doctor Pascual Sánchez-Juan, que és l'investigador principal de l'àrea de demències de l'Hospital Universitari Marquès de Valdecilla i del IDIVAL, té com a principal projecte l'estudi d'aquestes variants genètiques poc freqüents associades amb el risc de patir Alzheimer entre la població espanyola.


El seu grup de recerca, juntament amb el doctor Agustín Ruiz (Fundació ACE de Barcelona), lidera actualment un projecte finançat a través de la 'Acció Estratègica en Salut' de l'Institut de Salut Carlos III i dirigit a determinar quines d'aquestes variants genètiques són més rellevants per a la salut de la població espanyola.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH