Els hospitals espanyols consumeixen un 46% més d'antibiòtics que la mitjana europea

|

El 10% de les morts a la Unió Europea es deuen a la infecció per bacteris.


12.000 persones han mort entre 2011 i 2015 a Espanya després infectar-se amb bacteris resistents als antibiòtics en hospitals públics i privats. El Ministeri de Sanitat ha publicat les dades a través de la Llei de Transparència. A l'any, hi ha 2.400 morts de mitjana.


El 10% de les morts a la Unió Europea es deuen a la infecció per bacteris en centres sanitaris. L'Agència Europea de Seguretat Alimentària i el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties ha conclòs que a la UE moren 25.000 persones a l'any per les infeccions.


A Espanya, hi ha hagut un increment del 38% en les morts per infeccions de 2011 a 2015. Això es deu a l'ús indiscriminat d'antibiòtics, a la transgressió de prescripcions mèdiques i als diagnòstics erronis.


Bruno González Zorn, microbiòleg i director de la Unitat de Resistència als Antibiòtics de la Universitat Complutense de Madrid, ha assegurat que "els bacteris resistents són capaços de transmetre els seus gens de resistència verticalment, és a dir als seus descendents, o horitzontalment a altres bacteris similars a ella o molt diferents, fins i tot sense necessitat de tocar-se entre elles ".


La medicina moderna depèn de l'eficàcia dels antibiòtics. Sense antibiòtics les operacions serien d'alt risc. Qualsevol intervenció seria perillosa per la infecció d'un bacteri resistent. L'Organització Mundial de la Salut ha alertat del consum d'antibiòtics, i ha conclòs que sense antibiòtics eficaços per tractar les infeccions, la quimioteràpia, la diabetis, o els trasplantaments, serà tot més difícil i d'alt risc.


CONSUM D'ANTIBIÒTICS


Els hospitals espanyols consumeixen antibiòtics un 46% per sobre de la mitjana europea. L'Agència Espanyola de Medicaments ha considerat excessius o inadequats la meitat dels tractaments.

Un dels principals factors de resistència a les malalties infeccioses comunes és l'ús no medicat i l'abús dels antimicrobians, és a dir, dels antibiòtics. Aquests deixen de ser efectius i els bacteris o fongs envaeixen l'organisme.


"Si bé, causes com les complicacions postquirúrgiques i transmissió del virus entre pacients i treballadors de la salut són molt comuns, també una causa freqüent d'aquestes infeccions és el consum abundant i incorrecte d'antibiòtics", assenyala el document publicat per l'OMS.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH