dimarts, 20 de agost de 2019

Vetllar per la ciutadania

José Molina Molina
Doctor en Economia i Sociòleg. Membre d'Economistes Enfront de la Crisi i de Transparència Internacional i President del Consell de la Transparència de la Regió de Múrcia.

democràcia 1

No tindrem mai llibertat i justícia si no tenim institucions independents, forts i amb mitjans


Vivim immersos en l'estructura d'un vell model polític, i amb el pas del temps, hem sumat una deficient visió per adaptar-nos a la vida complexa de la democràcia i els efectes que la globalització ha causat, i els seus actors polítics no han sabut superar-lo i han convertit el "sistema" en alguna cosa que no funciona.


No obstant això, el món complex d'avui té un impuls imparable, i les democràcies no estan responent amb encert. Ja Tocqueville ens va alertar, que en les democràcies cal anar desprenent dels vells models, i en la nostra societat, hem construït un entramat sobre les ruïnes d'un sistema polític no democràtic. El gran esforç realitzat fa ara quaranta anys, s'ha esgotat, tant internament, com territorialment, i coincideix amb un moment on la política nacional i regional és decebedor.


Hem de fugir de la sensació que no és compatible la complexitat de la nova societat global i la democràcia actual, perquè és la por i la pressió la que ens impedeix que trobem les formes de la nova governança. Cal obrir l'espai polític a més actors, institucions independents, una nova economia del bé comú, un multiculturalisme i tantes aportacions de col·lectius socials que enriquiran un model democràtic amb un poder compartit, és el que es comença a cridar tímidament govern obert, parlament obert, institucions participatives. Són fórmules on els poders es compensen i les variables socials funcionen amb més equilibri. És la suma que s'ha d'aportar del que és nou, per enfortir la democràcia com Tocqueville ho va recomanar al seu dia.


Perquè la democràcia i la complexitat no són contraposades, però el resultat serà positiu si es troben altres formes més eficients de governar, amb processos dinàmics, sense lligams, i amb capacitat per assumir totes les propostes de transformació. La democràcia o és integradora, o s'autodestrueix, Acemoglu i Robinson ens ho han deixat ben documentat en el seu estudi.


La governança oberta, és poder compartit per totes les institucions, territorials, locals i fins supranacionals, com a resposta a la globalització, perquè aquest és el paper equilibrador. Sense pors, sent capaços de explicar-ho i compartir-ho amb la ciutadania, per evitar els moviments convulsos dels populismes ultres, dels seus missatges senzills que calen en les ferides que no han cicatritzat en una ciutadania explotada pel sistema, per això ha triomfat "que Amèrica sigui allò primer", el Brexit i d'altres que segueixen els seus passos.


En el fons hi ha la pregunta: quina democràcia volem? Quins partits polítics ens calen? i com els exigim que responguin als seus compromisos d'ètica, transparència i rendició de comptes. És la confiança que la convertim en força mobilitzadora, i els que superin aquests reptes des del debat públic i siguin capaços d'assumir nous processos amb decisions transparents, seran les referències dels nous projectes.


El format d'Estat heretat pot convertir-se de obstacle a instrument, sempre que la justícia i la llibertat, defineixin aquesta legitimació, perquè el ciutadà segueixi sent el sobirà, reforçant els seus drets i és en aquesta nova governança, concebuda no com un procés administratiu, sinó com a criteri de participació legítima, i unida a l'enfortiment de les institucions independents, potenciarà el paper impulsor, i mai secundari, perquè el ciutadà pugui informar-se, controlar i vigilar, millorant la qualitat democràtica. És vetllar pel compliment de les obligacions, com assenyalen les lleis de transparència i disposar d'un sistema de control i vigilància permanent, segons els seus preàmbuls, un gran repte per als comissionats i Consells de Transparència.


No obstant això, cert sector de la nostra administració pública no ho accepta. No volen reconèixer la força de les institucions independents, que des del seu personalitat pròpia exerceix tant la col·laboració com el control, que imposa criteris d'acord a la llei, i que impulsa, promou i enforteix la democràcia participativa en l'exercici del dret a saber d' la ciutadania.


Aquest sector, desitja seguir cuinant tot, dominant la societat, a la qual haurien de servir, i empren els seus mitjans institucionals per impedir que aquesta criatura que va néixer fa tres anys, creixi i es desenvolupi en llibertat. No se sap compartir el poder amb institucions independents, ia aquesta lliçó no han arribat amb l'emoció suficient i són cada dia més els que consideren que tenim massa transparència i participació. Per això ara que complim quaranta anys de democràcia, és hora d'exigir que aquelles idees i pràctiques del sistema que abandonem, perquè són enemigues dels principis que avui defensem, no es pot permetre que segueixin infiltrades en els comportaments públics, perquè ja no suportem als que ens volen imposar per la seva força, formes i comportaments que van ser democràticament eradicats.


No tindrem mai llibertat i justícia si no tenim institucions independents, forts i amb mitjans, per aquest motiu des dels moviments ciutadans hem de ser molt exigents, perquè les nostres institucions siguin cada dia més independents, ens defensin i amb això construirem una democràcia sense tons grisos, sense ambigüitats, sense saber si estàs dins o fora, perquè ens falta una cultura política d'optimisme que doni els seus fruits en uns governs democràticament més responsables, en on "els altres" siguin més importants que "els meus".


Article publicat originalment a PressDigital.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH