Els governants de Sabadell i Machado

Carmen P. Flores

Antonio Machado
La caça de bruixes que s'ha iniciat fa ja algun temps ha d'acabar d'una vegada


Algú va dir alguna vegada que hi ha persones que no sabent què fer busquen problemes allà on no n'hi ha. Això és el que li ha passat a alguns polítics amb responsabilitat de govern a l'Ajuntament de Sabadell. Són els "cuidadors" de les essències d'un país que volen "uniformat" i adoctrinat en l'odi constant a tot el que soni a Espanya. Com es diu a això?


Els intel·lectuals/polítics patriotes del tres al quart, no tenen millor idea que decidir que cal treure el nom de Machado, Góngora i Quevedo a uns carrers que porten el seu nom pel seu "espanyolisme". Com si ser espanyol fos un delicte o signifiqués ser un empestat.


L'estupidesa humana no tenen límits, però sí que cal posar tanques a governants com aquests, de partits que es diuen demòcrates, perquè la intolerància i l'odi deixin d'estar presents en partits que governen a la intolerància i propicien divisió, incultura i odi. Deia Machado que "per dialogar, pregunteu primer; després... escolteu". En aquests casos, només hi ha monòlegs impositius.


No entraré en la qualitat literària -molt diferent entre els tres escriptors però que està més que demostrada-, sinó en la manca de cultura, intel·ligència i generositat d'aquests polítics, cutres i racistes, que estan marcant la vida de la ciutadania. No es pot permetre i cal dir-ho públicament, no a casa i de tapadillas perquè no els posin etiquetes. Estic en contra de les etiquetes, incloses les de les peces de vestir.


La caça de bruixes que s'ha iniciat fa ja algun temps ha d'acabar d'una vegada en aquesta Catalunya que sempre ha estat oberta, acollidora, admirada avançada, culta i mirall per a altres zones d'Espanya.


Fa temps que s'ha retrocedit molts anys. Què passarà amb Pla, Salvador Espriu i altres escriptors? Es cremaran les seves obres a la foguera de la intolerància?


Antonio Machado, el poeta republicà exiliat per les seves idees, va morir en una trista pensió de Cotlliure, ara resulta que no mereix tenir un carrer amb el seu nom a Sabadell perquè és espanyol. Tot allò espanyol és dolent? Tot allò català és bo?, doncs ni una cosa, ni l'altra.


Crec que no s'ha de repetir el que amargament expressava Machado en aquest vers:

Españolito que vienes

al mundo te guarde Dios.

Una de las dos Españas

ha de helarte el corazón.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH