Pensions de privilegi per a alts càrrecs

Ramiro Grau Morancho
Advocat i escriptor

Acadèmic Corresponent de la Real Academia de Jurisprudencia y Legislación.

Pensions futur ok


La crisi actual, una vegada més, anem a pagar-la el poble pla, les classes passives, els funcionaris, i els contribuents en general -que som tots- mitjançant l'increment de l'IVA i altres impostos, que ja s'anuncia ...


La classe dirigent (per dir-ne d'alguna manera, encara que realment caldria denominar la classe inepta) es lliurarà de la crema, i seguirà usant i abusant de l'Estat i les diverses administracions públiques, en profit propi. I per a mostra, un botó.


Al començament de la transició, aquesta que ara es vol enterrar, per mor de tornar a les lluites fratricides i enfrontaments entre germans, que van ser el preludi de la Guerra Civil, es va organitzar una gran polèmica amb les pensions vitalícies que gaudien els qui havien estat ministres en els diversos governs de Franco (al voltant d'un centenar de persones), i que els permetien viure amb dignitat als que havien descuidat la seva vida professional, o, simplement, l'havien abandonat, pel servei públic.


Al final, i després de molta polèmica, es va arribar a una solució de consens, que consisteix en deixar-los una paga durant dos anys, que els permetés refer la seva activitat laboral, un cop cessats, perquè ja sabem que aquí no dimiteix ningú o gairebé ningú.


Què passa ara? Els socialistes van introduir fa alguns anys una modificació legal en la llei d'acompanyament als pressupostos generals de l'Estat, en virtut de la qual tots els directors generals que hagin ocupat el càrrec durant més de dos anys, gaudiran del complement específic d'alt càrrec fins que es jubilin, pel simple fet d'haver-ho estat. I un cop jubilats, passen a gaudir de la pensió màxima del nostre generós sistema de classes passives.


¿I què passa amb els professionals liberals, empresaris, treballadors autònoms i per compte d'altri, etc., que hagin estat nomenats directors generals, en els pocs casos en què és possible ocupar el càrrec sense ser funcionari? Doncs que es joroben ... Ells no tenen cap dret, un cop cessats, per no ser funcionaris.


PRIVILEGI PER ALS ALTS FUNCIONARIS


Aquesta mesura, clarament un privilegi per als alts funcionaris (i càrrecs assimilats a directors generals, delegats del Govern, rectors d'universitats públiques, etc.), pretenia compensar-los per l'esforç i la dedicació al càrrec. Ràpidament els exdirectors generals de les 17 comunitats van començar a acudir als tribunals, dient que ells no eren menys directors generals que els de l'administració central de l'Estat, i van aconseguir idèntic benefici ...


Multipliqueu el nombre de ministeris -molts d'ells inútils- pels nombrosos directors generals existents en cada un d'ells, les conselleries de les 17 comunitats autònomes pels diversos alts càrrecs existents en cadascuna, a una mitjana de deu a quinze departaments per autonomia , el voltant de mig centenar d'universitats públiques, etc., i ens trobarem amb diversos milers de funcionaris gaudint del complement específic d'alt càrrec, i camí d'una jubilació milionària, al seu dia.


Pot Espanya seguir suportant aquest malbaratament? Evidentment, NO.


(Les Corts d'Aragó han aprovat recentment un Acord, per unanimitat, faltaria més, pel que estenen aquest privilegi als seus 67 diputats. I és que amb les coses de menjar no s'hi juga! Per descomptat els podemitas van ser els primers a votar a favor ...).

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH