Barret de tres pics

Miquel Escudero


La Reial Acadèmia Espanyola ha tingut la feliç idea de llançar una 'Biblioteca Clàssica'. Està composta per 111 obres; un curiós arrodoniment capicua. Acabo de llegir una d'elles: El barret de tres pics (Espasa-Cercle de Lectors), de Pedro Antonio d'Alarcón. Va aparèixer en 1874, un any que va finalitzar amb el pronunciament del general Martínez Campos, que va rematar a la Primera República Espanyola, que estava a punt de complir els dos anys d'edat. Es va donar així el primer pas a la Restauració que dirigiria Antonio Cánovas del Castillo. (1833-1891).


Aquesta edició d'Eva M. Florensa, com totes les que formen aquesta biblioteca, està impecablement treballada: en la documentació que s'adjunta, en la introducció i en les notes, i hi ha una exquisida cura del seu format. Quin interès guarda aquest llibre? Es tracta d'un llegendari relat, a partir del qual Manuel de Falla va compondre un ballet (estrenat a Londres, el 1919 i amb figurins de Picasso) i dues suites orquestrals. Alarcón, advocat granadí, va ser un dels novel·listes espanyols més famosos del segle XIX. Va confeccionar un quadre de costums que abasta 24 hores de 1805, quan regnava Carles IV, "per la gràcia de Déu, segons les monedes, i per oblit o gràcia especial de Bonaparte, segons els butlletins francesos".


Es presenta als espanyols vivint aferrats a les seves ràncies costums, "amb la seva Inquisició i amb els seus frares, amb la seva pintoresca desigualtat davant la llei, amb els seus privilegis, furs i exempcions personals, amb la seva manca de tota llibertat municipal o política, governats simultàniament per insignes bisbes i poderosos corregidors ". El marit de la molinera, Lucas, "més lleig que Picio", tenia "valor, lleialtat, honradesa, sentit comú, desig de saber i coneixements instintius o empírics de moltes coses, profund desdeny als necis, qualsevol que anés la seva categoria social ". El 'salaz' corregidor o delegat del rei assetja la molinera. S'intercanvien els papers dues parelles desiguals.


L'alcalde Juan López quan tractava amb els seus inferiors "era la tirania, la ferocitat i l'orgull personificats", es dignava a altres tasques, "després de despatxar els assumptes oficials i els del seu conreu i de pegar-li a la seva dona la quotidiana pallissa" . Aquells temps vénen aquí simbolitzats per una importació francesa, el barret de tres pics, denominat en general mitjançant el gal·licisme 'tricorni'.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH