L'imam de Ripoll havia estat condemnat al 2006 per dos delictes de lesions i un altre contra la Justicia

|

Mezquita Ripoll


L'imam de Ripoll Abdelbaki Es Satty, que va morir en l'explosió de la casa d'Alcanar (Tarragona) on fabricava explosius la cèl·lula responsable dels atemptats de Barcelona i Cambrils, comptava en els seus antecedents amb una altra condemna a més de la de tràfic de drogues per la qual havia estat penat amb 4 anys i 1 mes de presó el 2011. 


El 2006, el presumpte inspirador de la cèl·lula terrorista va ser condemnat per dos delictes de lesions i un altre contra l'administració de justícia que hauria comès al País Basc dos anys abans. Així consta en la sentència dictada al març de 2015, en la qual el jutge del contenciós-administratiu número 2 de Castelló va anul·lar l'expulsió d'Es Satty que havia acordat la Subdelegació del Govern espanyol de Castelló en relació amb la condemna per drogues.


Es dóna la circumstància que la sentència per lesions no apareix reflectida en l'acord d'expulsió. En aquest acord se cita únicament una sentència ferma dictada per trànsit de drogues pel Jutjat penal número 2 de Ceuta de febrer de 2012 "sense que li consti cap altra condemna segons el certificat del Registre Central de Penats" en el citat expedient administratiu.


Malgrat aquesta afirmació, l'Advocacia de l'Estat ja feia referència en les seves al·legacions davant el jutge al fet que Es Satty havia estat anteriorment condemnat a Espanya com a autor d'altres tres delictes, un d'ells per lesions, a una pena privativa de llibertat superior a un any. Afegien els Serveis Jurídics de l'Estat que no s'havia acreditat que els antecedents penals estiguessin cancellats al moment en què es va dictar l'acord d'expulsió.


PERILLOSITAT NO ACTUAL


De fet, és el jutge Pablo de la Rubia qui arran d'aquesta al·legació de l'Advocacia de l'Estat detalla la condemna concreta que se li va imposar per part de l'Audiència Provincial de Biscaia i explica bé els delictes en els quals va incórrer i els anys de condemna que se li van imposar.


Fins i tot, qualifica d'"indubtable" que els delictes pels quals Es Satty va ser condemnat i les penes que se li van imposar el 2006 -dos anys i nou mesos de presó per les lesions i un any pel delicte contra l'administració de justícia- "denoten una perillositat, una amenaça real i suficientment greu per a l'ordre públic o la seguretat pública".


No obstant això, la resolució afegeix que aquesta amenaça "no pot considerar-se actual" ja que van ocórrer els fets al maig de 2004 "i no s'acredita que amb posterioritat hagi comès delicte algun", sent a més l'ocorregut al País Basc en un breu període temporal de tres dies.


Així, i "no apreciant-se una actuació posterior contrària a l'ordre públic o la seguretat pública", segons raona el jutge, no podia entendre's com a actual aquesta amenaça. A més, el magistrat té en compte que qui després va ser imam a Ripoll estava donat d'alta en la Seguretat Social per 1.098 dies, la qual cosa demostrava el seu "arrelament laboral".


Diu a més que Es Satty residia amb la seva mare que és vídua --posteriorment es va casar amb un espanyol diagnosticat amb una malaltia mental per la qual se li va reconèixer una discapacitat del 65 per cent-- i que això acreditava la "inexistència de vincles amb el seu país d'origen", que és el Marroc.


Es Satty viu a Espanya des del 1999, on va arribar amb 16 anys, i totes aquestes circumstàncies segons el jutge "demostren la seva total integració a Espanya". En tractar-se d'un resident de llarga durada, no es donaven les circumstàncies segons el jutge de Castelló per expulsar a Es Satty del nostre país.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH