diumenge, 17 de octubre de 2021

S'acumulen 15 trimestres consecutius d'avenços en el creixement de l'economia espanyola

|

La taxa interanual acumula 14 trimestres en positiu.


En el segon semestre de 2017, l'economia espanyola va créixer un 0,9%. Una dècima més que en el trimestre anterior que situa la taxa trimestral més alta des del tercer trimestre del 2015. Aquestes xifres es deuen al consum de les llars i de les institucions sense fins de lucre. Per la seva banda, la despesa pública va moderar el seu avanç trimestral al 0,2% i la inversió, del 0,8%.


La taxa interanual del PIB es va accelerar una dècima, fins al 3,1%, després de dos trimestres consecutius creixent a taxes del 3%, segons la Comptabilitat Nacional Trimestral publicat aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).


Entre abril i juny amb el creixement trimestral del 0,9% s'acumulen ja 15 trimestres consecutius d'avanços. La taxa interanual acumula 14 trimestres en positiu, els últims nou han registrat valors superiors al 3%.


EXPORTACIONS


Les llars van augmentar la seva despesa en consum un 0,7% en el segon semestre, tres dècimes més que el semestre anterior. No obstant això, la despesa pública ha fet fora una mica el fre en el segon semstre augmentant un 0,2%, sis dècimes menys que en el primer semestre.


En el segon trimestre de l'any, les exportacions van retallar més de dos punts el seu ritme de creixement trimestral, des del 3% del primer trimestre al 0,7% en el segon. Les importacions, per la seva banda, van canviar de signe i van retrocedir un 0,2% respecte al trimestre anterior, enfront de l'avanç del 3,1% que van experimentar en el trimestre previ.


LA INVERSIÓ FRENA EL CREIXEMENT ANUAL


El consum va accelerar en termes generals el seu creixement respecte al trimestre anterior, des del 2% al 2,2%, la inversió ho va desaccelerar des del 3,9% al 3,4%.


Per la seva banda, la inversió va registrar un creixement interanual del 3,4%, taxa cinc dècimes inferior a la del trimestre anterior, amb un repunt de la inversió en construcció del 3% (2,9% en el trimestre anterior) i un avanç de la inversió en béns d'equip del 4,1%, taxa 1,4 punts inferior a la del primer trimestre.


En el segon trimestre, la contribució positiva de la demanda exterior neta va ser de 0,7 punts.


OCUPACIÓ


L'INE assegura que l'ocupació va créixer entre abril i juny un 0,9%, dues dècimes més que en el trimestre anterior. L'ocupació va registrar a la taxa interanual un avanç del 2,8%, tres dècimes més que en el trimestre anterior. Això suposa la creació neta de 480.000 llocs de treball equivalents a temps complet en un any.


Tots els sectors van accelerar les seves taxes anuals d'ocupació respecte al trimestre anterior. Els serveis van mostrar un creixement interanual de l'ocupació del 2,4%, l'agricultura de l'5,5%, la indústria del 2,9% i la construcció del 5,1%.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH