Simmel i Samuel

Miquel Escudero

Georg Simmel

Georg Simmel, un dels forjadors de la sociologia


Com diversos dels seus companys, Samuel em parla de les dificultats que tenen com a estudiants d'enginyeria per penetrar en assumptes intel·lectuals que els resultin alhora interessants i no enredosos. Jo no puc fer altra cosa que la que faig. Els últims plans d'estudi van eliminar les assignatures lliures i, amb això, la possibilitat de completar la seva formació en aquest sentit. Per això, li dirigeixo a un article com aquest.


Parlem de George Simmel, un dels forjadors de la sociologia i que, per cert, va col·laborar en la revista del Sindicat de Cervesers. Va néixer a Berlín el 1858 i va morir després d'acabar la Primera Guerra Mundial, amb seixanta anys d'edat. Extraguem algunes de les idees que va abocar en una de les seves últimes publicacions: Pedagogia escolar. Referia el deure del docent de ser cortès -'de manera seriosa ', recalcaba- davant dels alumnes, i confiava que llavors també aquests ho serien, recíprocament, en la seva presència.


El professor ha de cuidar, deia, que la seva veu tingui un to adequat i fer clar i enèrgic el sentit del que s'ha parlat. S'ha d'insistir en el profit d'aprendre a escoltar i a mirar. El destí de tot educador és fer-se prescindible, una cosa que no té res a veure amb la fórmula avui repetida amb insistència de la 'educació no presencial'. A un professor que integra el vessant d'educador en el seu fer, li importa que els seus estudiants madurin com a éssers humans. A l'aula s'ha de treballar també per a l'adult futur, i generar "potencialitats que Déu sap quant hauran d'esperar abans que arribin a la seva afirmació".


Tot és incert. George Simmel enaltia el saber 'suportar amb tranquil·litat', un autodomini diferent -encara que colindante- al fet d'un 'empassar callant' i fent mala sang; una disposició que requereix paciència, moltes tragaderas i res de pressa.


Per evitar el ressentiment i la mentida davant la sensació d'un tracte injust, és convenient intercanviar opinions de manera confiat. Crec que a Samuel, especialment, li agradarà aquesta observació sobre el copiar entre nens. Deia Simmel que sovint els millors ajudaven, sota mateix perill, als seus companys deixant-copiar: "No està bé el cor d'un nen que nega tal ajuda". Per al sociòleg alemany més que les notes el que importa és que "els nens aprenguin a mostrar-se, uns enfront d'altres, com a bons ja prestar ajuda".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH