EUA i el revisionisme històric

José Miguel Villarroya

Charlottesville racisme


Afirmava el filòsof italià Benedetto Croce que tota història és història contemporània, ja que l'historiador bolca sobre la seva investigació seves idees i valors propis de la seva època. És possible que tingui una mica de raó, si bé això forma part del debat historiogràfic dels historiadors. El que passa en aquests dies als EUA i altres parts del món, és el que l'historiador britànic M. I Finley titulava en el seu llibre Ús i abús de la història, i afegiria que més abús que ús en aquests moments.


Veiem aquests dies com als EUA s'està establint una forta discussió pública, que per desgràcia ha ocasionat una mort, sobre la conveniència o no de retirar estàtues i noms a col·legis o altres institucions de líders confederats, basant-se en que van representar la defensa de l'esclavitud i la supremacia de la raça blanca sobre els negres.


Trump, davant de l'onada de protestes generades per considerar tèbia seva reacció a la mort de Charlottesville, ha afirmat que hi ha qui vol reescriure la història, i que si treuen l'estàtua de Robert Lee (general confederat), també la de George Washington, que tenia esclaus. No li falta raó en la seva afirmació, el que passa és que aquestes estàtues no es van aixecar en temps de la guerra civil, sinó molt temps després, a principis del segle XX, i fins i tot més tard, quan el que es pretenia era utilitzar la història , per validar una forma de vida, que si es basava en la supremacia racial, buscant unes arrels històriques en un idíl·lic sud.


Tampoc els que critiquen les estàtues, són lliures d'abusar de la història, ja que plantegen la guerra civil només com una lluita per la llibertat dels esclaus, quan aquesta mirada no és certa. El motiu principal eren els interessos de la indústria del nord a les plantacions del sud.


El gran problema és el desconeixement de la història, gran oblidada en els sistemes d'educació, però utilitzada, de forma abusiva, per donar carta de legitimitat a idees actuals. I el més important de tot, no es pot analitzar períodes històrics llunyans amb mentalitats actuals, cal contextualitzar. I el més important, com va afirmar l'historiador francès Marc Bloch (afusellat pels nazis) a la història no cal jutjar-la, sinó comprendre-la, és a dir buscar el perquè van passar les coses, i no fa judicis de valor sobre societats passades.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH