Dissentir, una sana pràctica

José Molina Molina
Doctor en Economia i Sociòleg. Membre d'Economistes Enfront de la Crisi i de Transparència Internacional i President del Consell de la Transparència de la Regió de Múrcia.

desacord


Desitjar ser part del futur social és iniciar una marxa per no caure en la temptació fàcil del menyspreu als altres, als immobilistes, als quals consideren que "qualsevol temps passat sempre va ser millor", perquè ja no és suficient la indignació, ni la protesta. L'essencial és abandonar els vells clixés i sotmetre a revisió aquells axiomes inspirats per la desigualtat i construïts per la supremacia del poder tradicional. 


Cal eliminar els vells consells, les recomanacions inútils que han posat en evidència la manca d'alternatives i l'absència d'imaginació. Sense elles, un sistema no pot ser garant de la seva continuïtat, perquè no té d'innovació, de futur i de noves sensibilitats. 


Avui només busquem el més fàcil, el que ha estat provat i comprovat. Perdem molt de temps a la recerca de consensos continuats amb els que són inaccessibles als acords, cosa que resulta fatídic per a la democràcia viva, perquè si eliminem la confrontació sana, hem arribat al punt final de la política.


La funció de la política, ens recorda Innerarity, és el dissens, que no exclou un consens, però tenint molt clar, que el dissens és la regla i el consens l'excepció. Perquè el consens, és com el que camina cap a un horitzó, i com a tal mai es conquesta, així ens ho recorda Lyotard, perquè sigui un arc tens que dinamitzi l'estructura de la societat i la impulsi a una comunicació en la vida política per lluitar per la unitat, perquè la conseqüència, no és altra, que la pluralitat en la vida política és com el calidoscopi de la interpretació psicològica de la visió del món i el seu futur.


Bauman ens diu, que en les societats líquides, l'únic consens que té alguna possibilitat d'èxit és el reconeixement de l'heterogeneïtat dels desacords. Pretendre una altra cosa no és sostenible en les nostres societats de complexitat jeràrquica. La democràcia és una resposta a la constatació que en la societat hi ha diferències legítimes que no són en última instància resolubles. 


Luhmann ens anima a substituir la unitat que molts pretenen, el pensament únic excloent i uniformitzador, per l'oportunitat d'entendre, perquè en política, és molt perjudicial pretendre, buscar o imposar la unitat, la discrepància és l'esperança per evolucionar cap a un futur innovador .


D'aquests vaivens hem après que ja no exaltem aquesta visió de la política, sinó que hem passat a la desafecció política que, al costat del descrèdit personal dels polítics professionals, ha allunyat a molts ciutadans, afavorint amb això l'enfortiment d'una classe política rància que no és capaç d'oferir solucions als problemes socials que cada dia s'aguditzen i es fan més insuportables. 


Cal advertir que aquesta decepció, si es produeix en el procés democràtic, pot reforçar el ressorgiment de nous impulsos, de vegades indeseadamente explosius, perquè la desconfiança està en l'origen de la història de les nostres institucions. El que passa de vegades, és que els tipus de lideratge polític no coincideixen amb les exigències que demana la ciutadania, i és quan sorgeixen les tensions per la falta de democràcia, que cal viure-les sense dramatisme ni abatiment.


A la ciutadania no li dóna tot igual i tampoc és cert que no li interessi el que passa entre la societat i el poder polític. El que passa, és que el segrest de la participació, la manca de transparència i l'absència de la rendició de comptes, unit a moltes, reiterades i interminables pràctiques corruptes, ens donen com a resultat uns indicadors poc encoratjadors; i l'opinió de la ciutadania és majoritàriament negativa segons les últimes enquestes perquè el grau de participació efectiva que se li permet és molt poc representatiu, diria, que gairebé un postureo dels que se'ls omple la boca de parlar del que no creuen. I ho afirmo amb tristesa, perquè la política ha de situar en un altre àmbit de competències per solucionar entre tots les situacions socials que la globalització per una banda i la complexitat social de l'altra, ens repten dia a dia.


Per això, no esperem la solució dels "salvadors", sinó que la solució ens vindrà de la confrontació pacífica entre els profunds problemes socials i una iniciativa harmònica solucionadora de conflictes, en què les desigualtats socials disminueixin realment, i en la qual l'establishment no governi al seu aire, com ha deixat palès Owen Jones en el seu estudi.


El que no existeix cal inventar-ho, va afirmar Voltaire. I en el camp de les propostes i iniciatives ens trobem amb una ciutadania molt informada, molt madura, carregada d'idees renovadores, amb espais vius de debat, amb propostes de procediments i amb moltes possibilitats obertes. Tot això, que està percebut, hi ha qui ho vol introduir, per força, per aquest túnel en què han convertit els Portals de Transparència, perquè s'alimentin del pinso que posen en la mal anomenada "publicitat activa", en la qual , aprofitant les possibilitats de les noves tecnologies aplicades de manera que resulti dissuasòria la incursió a aquests "taulells" de saldos, s'emboliquen en aquest instrument controlat i fàcilment manipulable d'un dret a saber cada vegada més limitat pels quals només volen comptabilitzar visitants amb " m'agrada "i aconseguir aparèixer en llocs rellevants dels rànquing.


Per això, m'he compromès a impulsar, com a garantia de la nostra llibertat, les energies que bullen en els moviments socials, en conviure amb la inseguretat per desdramatizarla i per buscar totes les oportunitats per conquerir i accelerar l'arribada d'aquest futur que ens legitimi en el compromís social.


Per això, no entenc el dissens i la confrontació de propostes com una cosa negativa, sinó com un mitjà per interpretar les noves possibilitats, amb les seves solucions. Rebutjo la desqualificació del discrepant, al qual dono la benvinguda si ve de front i per dret, perquè el futur indeterminat té un caràcter institucional, que és la constatació científica o del que es pot anomenar una exigència ètica.


A tall de conclusió, puc afirmar per experiència pròpia, que quan el que ha de ser controlat, envaeix, anul·la, bloqueja sistemàticament o entorpeix les funcions del controlador, converteix al sistema públic en instrument viscós, corromput i degradat; en alguna cosa unilateral i obsolet, perquè trenca el procés dels equilibris i dels contrapesos, dels acords i hastade les dissensions. Aquesta forma d'actuar ens recorda moments negres de la nostra història no llunyana encara, i es pretén justificar amb arguments que no presagien res de bo.


És la nostra obligació treure un ensenyament dels fets per no caure en els paranys que suposen acceptar els conceptes que defensa una majoria triomfant que no està disposada a cedir el poder, intentant reclutar aliats. I són conscients d'això ja que aquesta mala consciència es respira a cada titular espectacular, en cada presentació triomfal i en oferir al ciutadà una interpretació incoherent del món que ens espera. 


Avui hem de centrar en el coneixement de les formes de conquesta dels nous valors que ens identifiquen personalment i col·lectivament. Tinc una esperança raonable que amb la joventut més activa canviarà la nostra sort.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH