diumenge, 25 de juliol de 2021

La crisi econòmica eleva el nombre d'immigrants en situació irregular

|

9Inmigrante treballant

CCOO subratlla que la crisi segueix viva i això dificulta trobar feina als immigrants.


CCOO de Catalunya ha detectat un augment de treballadors estrangers en situació irregular atesos durant el primer semestre en el seu Centre d'informació per a treballadors estrangers (Cite).


El nombre d'atesos ha passat del 44,7% el primer semestre del 2016 al 51.6%, segons l'informe semestral de l'Cite presentat aquest dimarts en roda de premsa.


El director de l'Cite, Carles Bertran, ha matisat que aquestes dades no poden extrapolar-se a tota la població estrangera que resideix a Catalunya -1.023.398 en total--, ja que l'informe contempla les persones ateses des del Cite.


El sector amb més treballadors irregulars és el domèstic (46%), majoritàriament integrat per dones estrangeres, segons l'estudi, realitzat en base a les 8.391 visites a 6.396 estrangers.


L'informe conclou que els efectes de la crisi econòmica i el seu "incipient" recuperació encara no s'han reflectit en la millora de les condicions laborals dels estrangers.


El secretari de Política territorial, Acció social i Migracions del sindicat, Toni Mora, considera que la crisi segueix viva i això dificulta trobar feina a aquest col·lectiu: "Hi continua havent precarietat i economia submergida. Això porta a la població immigrant a tornar a la irregularitat ".


"INCREMENT CONTINUAT"


La irregularitat puja des de 2013, quan era del 35%, i ara arriba al 51.6%, amb oscil·lacions al llarg dels anys malgrat augmentar en el primer semestre de 2017.


L'increment del treball irregular ha tingut lloc de forma majoritària a través de persones que no tenen l'autorització de treballar, però també de les que treballen sense contracte, mentre que el sector més afectat és el del servei domèstic (46,9%), en què el 94% de treballadors són dones estrangeres.


"El 42% de les persones que hem atès són persones del s ector domèstic, i el 47% de les quals ho fan en situació irregular", segons Bertran, que ha destacat a les dones estrangeres com el més afectat per la irregularitat, la presència ha augmentat a causa de l'increment de persones procedenes de Llatinoamèrica; la majoria, dones.


CONSULTES SOBRE CRISI I ESTRANGERIA


Bertran i Mora han explicat que els principals motius per que la població estrangera ha acudit als seus 32 oficines a Catalunya tenen a veure amb la crisi i amb els tràmits d'estrangeria.


Concretament, han consistit en l'accés i manteniment de la regularitat, on s'han palpat dificultats per complir els requisits de renovació de treball o residència, i en la tramitació administrativa de les targetes comunitàries o l'accés a la nacionalitat.


Per països, el Marroc encapçala les llistes de persones amb autorització de residència (16,6%) i sense autorització (9,7%), per davant de Bolívia i Colòmbia en el primer cas, i per davant de Colòmbia i Hondures en el segon ; i en les dues llistes, el Marroc és l'únic país no llatinoamericà dels 5 principals.


POLÍTICA D'IMMIGRACIÓ "UTILITARISTA"


CCOO considera que per revertir aquesta situació cal que l'Estat canviï la seva política d'immigració "de concepció utilitarista", d'utilitzar l'immigrant com un recurs, cap a una política que gravita sobre els drets de la ciutadania.


Per al sindicat, l'informe posa de manifest els efectes negatius de la legislació d'estrangeria, i reclama a la Delegació del Govern flexibilitzar els procediments d'accés i mantenir la regularitat administrativa mentre duri la crisi.


Ho demana especialment per a les treballadores estrangeres del sector domèstic, que es veuen abocades a treballar en una situació de precarietat, segons Bertran, que considera que la dignificació d'aquest sector passarà per la signatura del conveni 189 de l'OIT i també per la millora de els drets dels treballadors del règim general.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH