El Constitucional tomba la llei catalana de convenis i acords internacionals en l'esport

|

Tribunalconstitucional 2

                                                                                                                                           La seu del Tribunal Constitucional a Madrid.

El Tribunal Constitucional dóna la raó al recurs del president del Govern sobre possibles acords internacionals de Catalunya en matèria d'esport per incidir en la política exterior de l'Estat espanyol.


Així, el Constitucional ha declarat inconstitucional i nul l'article 4 de la llei catalana 7/2015 de modificació de la Llei 3/2008 de l'exercici de les professions de l'esport que preveu que la Generalitat pugui subscriure convenis i acords internacionals en matèria de professions esportives .


La sentència estima parcialment el recurs d'inconstitucionalitat presentat per l'Advocacia de l'Estat, en nom del president del Govern, contra diversos preceptes de la llei catalana.


En concret, el Constitucional creu que la facultat que l'esmentat article atorga al Govern, a través de la Secretaria General de l'Esport, de subscriure convenis i acords d'equiparació de professions i competències mínimes amb altres registres de professionals de l'esport d'estats de la UE, amb efectes jurídics "inequívocs", pot reconèixer drets i originar obligacions davant poders públics estrangers i incidir en la política exterior de l'Estat espanyol.


Per l'alt tribunal, amb això "s'excedeix" la competència autonòmica que sí que pot exercir la Generalitat de celebrar acords de col·laboració amb projecció exterior, ja que se li atorgava una facultat de manera unilateral prescindint de la funció de coordinació estatal en aquestes matèries.


El TC recull que "no es tracta, en efecte, d'acords internacionals administratius, ja que la seva subscripció no es vincula, de cap manera, a un previ tractat internacional que els contempli expressament".


Així, rebutja l'al·legat per l'advocada de la Generalitat perquè "res en el tenor del precepte impugnat permet interpretar-lo en el sentit d'entendre subordinada la celebració dels convenis que preveu a un futur tractat internacional".


Per contra, el tribunal desestima la pretensió del recurs del Govern de declarar inconstitucional altres articles de la llei, com a part de l'article 6 i del 8 a l'11.


En aquest cas, el tribunal no veu inconstitucional l'exigència d'inscripció en el registre oficial de professionals de l'esport de Catalunya per exercir determinades professions esportives en aquesta comunitat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH