Quan el problema no és la falta de formació sinó la falta d'informació en el mercat de treball

Pablo Rodríguez Canfranc
Economista

Robotescribiendo

"Subjacent un corrent estructural que tendeix a substituir mà d'obra per màquines"


No hi ha dubte a hores d'ara que vivim immersos en una revolució tecnològica i que tot està en profunda transformació. Els mercats de treball han estat fortament sacsejats per la recent crisi econòmica, però a més subjau un corrent estructural que tendeix a substituir mà d'obra per màquines, a la qual s'acusa de desplaçar a milers de treballadors cap a l'atur de llarga durada o en el millor dels casos, cap a la subocupació.


Un dels discursos de moda en l'actualitat és que l'economia digital demanda perfils laborals i una sèrie d'habilitats i competències ocupacionals que la societat actual no és capaç d'oferir. Es parla llavors i que sí que hi ha feina disponible, però que és impossible cobrir aquests llocs per falta de qualificació. Es parla també de reforçar la formació dels infants i joves en disciplines denominades STEM, les sigles en anglès corresponen a ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques, de cara a que els seus perfils professionals siguin útils i atractius per als ocupadors. I no obstant això, potser tot això no és la causa de les elevades taxes de desocupació sinó la conseqüència d'un altre problema més vell i més clàssic: l'insuficient flux d'informació en el mercat de treball que impedeix que l'oferta de treball es pugui adequar a les necessitats de les empreses.


Aquest és un anàlisi que aborda el professor Andrew Weaver de la Universitat d'Illinois en un recent article publicat a MIT TechnologyReview, TheMyth of theSkills Gap, el mite de la bretxa en les habilidades.Las conclusions d'aquest treball parteixen d'una enquesta sobre habilitats laborals realitzada per tots losEstados Units els resultats semblen contradir els mantres repetits una i altra vegada sobre l'expulsió del mercat de treball d'ingents masses de treballadors poc qualificats.


Les preguntes clau que formula l'enquesta són: Quines habilitats i coneixements demanen els ocupadors? És difícil satisfer la demanda de treballadors altament qualificats?


La consulta llança algunes evidències francament sorprenents:


- Els problemes per cobrir llocs de treball no estan tan estesos com es diu. Per exemple, menys d'una quarta part de les plantes industrials tenien una o més vacants de treball obertes més de tres mesos. És a dir, que la demanda d'ocupació que sorgeix es va cobrint sense problemes.
- Les empreses d'alta tecnologia no semblen trobar més problemes que les altres per cobrir llocs de treball. Weaver adverteix sobre l'exigència d'augmentar la formació en matèries STEM sense especificar quines competències es pretén cobrir. No semblen manifestar-se, excepte en casos molt concrets, necessitats laborals sense cobrir en els sectors tecnològics.


L'origen del problema segons el parer de l'autor està en la manca de coordinació entre ocupadors i cercadors d'ocupació. El discurs actual culpa al sistema educatiu i al propi treballador de no poder una oferta de mà d'obra de qualitat adequada a les circumstàncies, però s'oblida que és competència de les empreses el definir exactament quines habilitats específiques requereixen per cobrir els seus llocs, sense caure en la vaguetat de demanar més formació STEM sense més.


La solució vindria de la mà d'augmentar els canals de comunicació entre l'oferta i la demanda en el mercat de treball, creant, per exemple, figures que actuïn d'intermediaris entre les dues parts, analitzant les necessitats formatives i de qualificació en cada cas, i per descomptat, portés terme accions de formació dins de les empreses, un capítol de despesa que fa temps es va externalitzar i va recaure sobre el propi treballador (segons l'enquesta només la meitat de les companyies nord-americanes forma als seus treballadors en l'actualitat davant d'una xifra del 70U 80% cap a 1990).

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH