divendres, 5 de juny de 2020

La tornada a l'escola a Catalunya serà un 9% més cara que fa un any

|

col·legis

El curs escolar començarà amb 5.514 docents més i 2.700 alumnes més


El curs escolar a Catalunya començarà el 12 de setembre amb 5.514 docents més -dels quals 800 són l'equivalent destinat a sustituciones- i 2.700 alumnes més, segons ha explicat en roda de premsa aquest divendres la consellera d'Ensenyament de la Generalitat, Clara Ponsatí .


Un total de 1.562.780 alumnes iniciaran el curs escolar en Infantil, Primària, Secundària obligatòria, estudis postobligatoris no universitaris, formació de persones adultes i ensenyaments a distància.


La consellera ha assegurat que amb els 71.175 professors pressupostats s'ha superat el nombre de docents que hi havia abans de la crisi, però ha admès que encara no s'ha arribat al pressupost destinat.


LA TORNADA SERÀ UN 9% MÉS CARA QUE L'ANY PASSAT


La Unió de Consumidors de Catalunya ha calculat que la tornada a l'escola serà un 9% més cara que l'any passat. Només amb el material indispensable i el xandall o l'uniforme la despesa pujarà uns 400 euros de mitjana en un col·legi públic. En el privat, la factura pot ascendir fins als 1.000 euros.


Segons les associacions de consumidors, aquesta pujada es deu al fet que tot el material necessari és ara més car que fa un any i que les famílies gasten més que en altres cursos. Ara bé, al mateix temps també pugen els crèdits ràpids que es demanen per fer front a aquestes despeses.


El portaveu de la Unió de Consumidors, Xavier Torrent, ha alertat d'aquesta nova tendència. "Després de l'estiu, ens hem trobat casos de gent que diu 'Demano aquest crèdit i m'ho trec de sobre'. Però, és clar, llavors es troba que, si ha demanat 500 euros, ha de tornar 1.000. Els interessos que s'aplica a aquest tipus de crèdits són molt elevats".


L'Organització de Consumidors i Usuaris xifra en 1.200 euros de mitjana la despesa per cada nen durant tot el curs escolar. Per cicles educatius, els cursos més cars de mitjana són els de Primària, segons explica Enrique García, portaveu de l'OCU."Hem fet l'extrapolació per cicles i els més cars són primària, 1.367 euros, infantil, 1.268 euros, i ESO, 1.160 euros. El més barat és Batxillerat, 1.073 euros. No només comptem els llibres de text. Hi ha altres equipaments, com material escolar, l'uniforme o el xandall".


Si el centre és privat, la factura del material i els uniformes de tot el curs es dispara i es poden arribar als 3.000 euros per alumne.


ES REVISA EL PROTOCOL CONTRA EL RADICALISME A LES AULES


La consellera d'Ensenyament de la Generalitat també ha assegurat que el seu departament revisa el protocol per prevenir la radicalització a les aules i que una de les millores que preveu és estendre a professors la formació que fins ara reben els directors de centre.


Ha remarcat que els atemptats estaran "molt presents" en l'inici d'aquest any, i que el departament, al costat del d'Interior, es trobava en plena anàlisi de balanç del primer any de funcionament del protocol. Ha assegurat que, un cop conclosa aquesta revisió, s'introduiran les millores necessàries per donar resposta a una realitat que interpella la societat i que mereix una reflexió comuna.


També ha dit que aquesta extensió al professorat de la formació per evitar la radicalització a les aules es focalitzarà en els centres que ho demanin, independentment que siguin públics o concertats. Ponsatí ha agraït la feina de l'escola en el procés d'acollida i integració social "cada dia", i ha remarcat que mereix un reconeixement i confiança perquè realitza bé la seva tasca.


El secretari de Polítiques Educatives, Joan Mateu, ha assenyalat que a la junta de directors de la setmana que presentaran materials i abordaran com enfocar els temes amb els alumnes i com treballar el tema del jihadisme i els atemptats a Catalunya a les aules.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH