Fer electrocardiogrames als adolescents és la millor manera de prevenir la mort sobtada

|

electrocardiograma


Realitzar electrocardiogrames a la població adolescent pot ser una estratègia molt econòmica que pot servir per millorar el diagnòstic precoç de malalties cardiovasculars subjacents i prevenir la mort sobtada.


Així ho ha revelat un estudi de l'Hospital Universitari Doctor Josep Trueta de Girona que s'ha presentat durant el Congrés de la Societat Europea de Cardiologia (ESC, en les seves sigles en anglès) celebrat a Barcelona. Els resultats responen a l'anàlisi sobre com l'ús generalitzat d'aquesta tècnica pot servir per identificar cardiopaties cardíaques de forma precoç.


"És una eina que costa cèntims d'euros i que ens permet detectar patologies associades a la mort sobtada. El cost-efectivitat de l'electrocardiograma és molt relatiu, fins i tot detectant un cas de mort sobtada entre 10.000 ja podríem donar-nos per satisfets", ha assegurat Ramon Brugada, un dels autors de l'estudi.


Per a això, van realitzar un cribratge voluntari de malaltia cardiovascular en 1.212 estudiants de quart curs d'Educació Secundària Obligatòria (ESO) en diferents instituts de Banyoles (Girona), d'uns 15 anys, excloent als subjectes amb diagnòstic cardíac previ.


Es va realitzar un examen amb electrocardiograma, una enquesta clínica estructurada i un examen físic. Després es va classificar als participants en dos grups, en funció de l'adaptació fisiològica i troballes anormals en la prova. I els inclosos en aquest últim grup es van sotmetre a altres proves de diagnòstic (monitoratge Holter 24 hores, ecocardiograma i ressonància magnètica).


Entre tots ells van trobar uns 10 pacients amb alteracions del ritme cardíac que necessitaven una valoració cardiològica més exhaustiva per descartar que no hi havia una patologia important.


DIFERENTS ALTERACIONS


Entre aquestes alteracions van identificar bloquejos de branca, bloquejos atrioventriculares i un cas de la síndrome de Wolf-Parkisnon-White, que es va curar gràcies a una ablació però que, segons Brugada, "podria haver-li donat problemes d'arítmies en el futur".


A més, dels 252 subjectes en els quals es va observar alguna cosa estranya en electrocardiograma va haver-hi 235 (24,08%) amb alteracions electrocardiogràfiques d'adaptació fisiològica; mentre que les terceres  troballes més freqüents van ser els criteris aïllats de voltatge QRS per la hipertròfia ventricular esquerra (6,05%), bradicàrdia sinusal (5,53%) i repolarització primerenca (2,7%).


La prevalença de malalties cardiovasculars subjacents dins del grup de troballes ECG anormals va ser de 35,29 per cent, entre les quals van destacar dos bloquejos bifasciculares, una fístula coronària, una vàlvula aòrtica bivalva, una cardiomiopatia hipertròfica i un prolapse de la vàlvula mitral.


VALORACIÓ MÈDICA CADA ANY PER ALS ESPORTISTES


"Actualment estem també fent un estudi que consisteix a fer un electrocardiograma en el naixement i detectar aquestes malalties que poden causar mort sobtada des de molt aviat", ha explicat Brugada.


Encara que la mort sobtada es dóna en rares ocasions, aquest expert admet que "quan es mor un esportista té una repercussió mediàtica molt gran i això causa que altres pares pensin en què això els pot passar als seus fills".


Per això, i atès que fins a un 50 per cent hi ha una potencial causa genètica, aquest cardiòleg recomana que "sempre que es faci esport es necessita una valoració mèdica cada dos anys amb la incorporació d'un electrocardiograma, no importa l'edat. I si és esport competitiu, d'alta exigència, millor fer-les cada any, ha sentenciat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH