diumenge, 17 de octubre de 2021

El 64,7% dels treballadors barcelonins joves guanya com a molt 1.000 euros al mes

|

Desempleojovenes2

El salari mitjà dels barcelonins va ser el 2015 de 28.861 euros


El 32,4% dels treballadors que resideixen a Barcelona guanya com a màxim 1.000 euros nets al mes, xifra que ascendeix fins el 64,7% en el cas dels menors de 30 anys, segons l'informe Distribució, Dispersió i Desigualtat del Departament d'Estudis del Gabinet Tècnic de Programació de l'Ajuntament, amb dades de 2010 2015.


El salari mitjà dels barcelonins va ser el 2015 de 28.861 euros bruts anuals, tot i que la meitat d'ells va guanyar menys de 22.676, ha explicat aquest dilluns el director del Gabinet Tècnic de Programació, Ramon Canal, en declaracions als mitjans al costat de la tècnica i autora de l'estudi, Maria Jesús Calvo.


Els salaris mitjans es van reduir un 6,5% entre 2010 i 2015 en termes reals, ha explicat Canal, que ha destacat que les dades de 2015 són les últimes disponibles i d'haver analitzat el període de 2010 a 2015 ha permès estudiar el final de la crisi i l'inici de la recuperació econòmica.


La dispersió salarial entre els que guanyen més i els que guanyen menys va augmentar un 4,8%, segons l'estudi, que conclou que els llocs de treball creats durant la recuperació econòmica no han aconseguit el nivell de remuneració ni estabilitat dels destruïts durant la crisi i que hi ha hagut un empitjorament de la distribució, segons Canal.Ha augmentat considerablement la bretxa salarial intergeneracional, però ha disminuït lleugerament la bretxa entre homes i dones: ells cobren un 22% més -abans era un 26% més, i s'agreuja amb salaris elevats-, però aquesta reducció es deu al fet que molts homes han vist empitjorades les seves condicions laborals, ha explicat.


COMPARACIÓ ENTRE CIUTATS


L'anàlisi -que part de la Mostra Contínua de Vides Laborals de la Seguretat Social, l'Agència Tributària i el padró- fa una comparativa entre grans ciutats espanyoles, i conclou que Madrid i Barcelona són les dues amb sous més alts -amb una mitjana de uns 30.000 euros a l'any-.


La capital espanyola és la més desigual pel fet que hi ha sous molt elevats respecte a la resta, mentre que Saragossa és la menys desigual en termes salarials, atès que els sous més baixos són més elevats, segons l'estudi.


SALARI MÍNIM DE 1.000 EUROS


Canal ha criticat que parteix de la situació de desigualtat és "fruit d'una reforma laboral" que ha augmentat la temporalitat i ha empitjorat les condicions de negociació, i ha recordat que l'Ajuntament treballa per avançar cap a un sou mínim de 1.000 euros nets.


Ha defensat que l'Ajuntament ja impulsa aquest salari mínim mitjançant la contractació municipal i que aborda l'assumpte amb agents socials, ja que cobrar menys de 1.000 euros no només perjudica al treballador, sinó que és negatiu "per a l'economia en general".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH