La Fiscalia acusa els immigrants que demanen asil als CIE de fer-ho per evitar l'expulsió

|

ElCentrodeInternamientodeExtranjerosCIEdeAlucheMadrid


La Fiscalia General de l'Estat (FGE) comparteix l'apreciació del delegat d'Estrangeria a Barcelona que sosté que el nombre d'al·legacions d'asil i protecció internacional d'estrangers en Centres d'Internament d'Estrangers (CIE) s'està incrementant "any a any" i en 2016 és "realment xocant", i creu que poden estar sent usades per "obstaculitzar" les expulsions als seus països d'origen.


Així ho recull el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, si Memòria Anual que ha presentat aquest dimarts 5 de setembre en l'acte d'obertura de l'Any Judicial 2017/2018, que ha tingut lloc al Palau de Justícia, presidit pel rei Felip VI.


En concret, el fiscal delegat de Barcelona detalla que dels 639 ingressos d'estrangers s'han produït un total de 216 al·legacions d'asil i protecció internacional, admetent a tràmit 27. "Deixant clar que el dret a l'asil ia la protecció internacional constitueix un dret bàsic i irrenunciable en matèria d'estrangeria, les xifres que s'acaben d'exposar també apunten a la possible utilització d'aquestes al·legacions com a forma d'obstaculitzar les expulsions ", apunta.


D'altra banda, la institució dirigida per José Manuel Maza també comparteix l'observació del fiscal delegat d'estrangeria a la ciutat comtal, relativa al fet que "el nombre d'incidents i conflictes generats per interns, entre interns o d'interns amb funcionaris augmenta" progressivament i la gestió de la convivència en el centre és més problemàtica ".


"El perfil de l'intern és cada vegada més heterogeni. Al centre conflueixen estrangers d'ètnies i cultures dispars i amb situacions jurídiques diferents. Al costat de interns procedents de les costes de la Mediterrània sotmesos a procediments de devolució i sense antecedents penals conviuen interns amb ampli historial delictiu, objecte de l'article 89 del Codi Penal o procedents de centres penitenciaris ", alerta.


Els fiscals delegats d'Estrangeria s'han detectat diverses deficiències en les seves visites de 2016 als Centres d'Internament d'Estrangers (CIE), que passen per dèficit d'habitabilitat en l'equipament de les habitacions de les persones internes, sobresaturació d'alguns centres i plagues de xinxes , entre d'altres.


En l'actualitat, a Espanya es troben en funcionament els CIE d'Algesires, Barcelona, Las Palmas, Madrid, Múrcia, Tenerife i València. Segons la memòria, els fiscals delegats d'estrangeria han realitzat 17 visites a aquests centres, de les quals dotze han estat ordinàries-cinc extraordinàries, gràcies a les quals han reportat informació sobre l'estat dels CIE a la Fiscalia General de l'Estat.


SOBRESATURACIÓ


El ministeri fiscal indica que els centres de Barcelona i Múrcia van ser tancats durant diversos mesos per a realitzar obres de condicionament i millora. No obstant això, finalitzades aquestes obres, el fiscal delegat de Barcelona ha detectat "la necessitat de condicionar" les dependències al servei sanitari per a la permanència i seguiment dels interns que no requereixin hospitalització però que hagin d'estar separats de la resta; i un dèficit d'habitabilitat en l'equipament de les habitacions dels interns (escassetat de mobiliari), i per a les activitats d'esport, oci o recreatives.


Així mateix, els fiscals de Barcelona i Múrcia alerten de la insuficiència dels serveis permanents d'intèrprets, mentre que els de Las Palmas i Múrcia reclamen un "major compromís" dels respectius col·legis d'advocats en la prestació del servei d'assistència lletrada.


En matèria d'altercats produïts l'any passat als CIE, la memòria indica que al de Barcelona es van produir dos intents de fuga, 69 interns es van declarar en vaga de fam durant un dia i es van produir dos motins de curta durada. A més, en els CIE de Múrcia, Madrid i Barcelona es van produir "greus incidents que exigeixen un informe extens impossible de ressenyar en aquest lloc".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH