dissabte, 7 de desembre de 2019

Els primers detalls dels preparatius del referèndum il·legal

|

Conseller aprovació referèndum

Puigdemont i els seus consellers després de convocar el referèndum 1-O


Un cop aprovada i publicada la llei del referèndum il·legal, també s'han conegut les normes complemetarias per fer-ho.


La informació sobre les meses electorals i els punts de votació del referèndum de l'1 d'octubre no es farà pública com a mínim fins a deu dies abans de la consulta.


És a dir, que els catalans sabran a partir del 20 de setembre on han d'anar a votar.


El capítol 'Taules i seccions electorals' del decret complementari detalla que el Govern ha de determinar 'el nombre, els límits de seccions electorals, les seus locals i les meses' en què hauran de votar els ciutadans.


I afegeix que totes aquestes dades 'es difondran públicament dins dels deu dies anteriors a la votació' de diumenge 1 d'octubre.D'ON HA SORTIT EL CENS?


El decret de normes complementàries no detalla l'origen del cens i es limita a afirmar que s'utilitzarà el que 's'hagi tancat el dia 30 de març de 2017'.


Així, es manté la incògnita d'on sortiran les dades dels votants. La Generalitat sempre ha considerat que no hi ha problema amb aquest tema.


Però l'Estat considera que el cens és la seva competència exclusiva i no pot utilitzar-el Govern sense el seu permís.


El mateix decret estableix que el cens electoral 'és competència de l'administració electoral del Govern de la Generalitat de Catalunya sota la supervisió de la Sindicatura Electoral de Catalunya' i es confecciona d'acord amb el que estableix la llei que s'ha aprovat al Parlament aquest 6 de setembre.


URNES D' 'UN MATERIAL RESISTENT'


El decret tampoc necessita el material de què estaran fetes les urnes i es limita a afirmar que serà de 'un material resistent amb una tapa que inclourà una ranura al centre per on s'introduiran els vots'.


DESPESES


El decret faculta el Govern a 'dur a terme l'aprovació de la despesa i les actuacions administratives necessàries per fer efectiva la celebració del referèndum', incloent l'aportació dels recursos humans, materials i tecnològics de què disposi.


Les despeses del referèndum també són un tema polèmic: el Govern els va incloure en els pressupostos de 2017 i el Tribunal Constitucional el va advertir que no podria dedicar diners a la votació.


BORSA DE VOLUNTARIS


El Govern també ha activat una borsa de voluntaris per "dotar-se de personal col·laborador mitjançant un procés de selecció obert als ciutadans" que contribuirà a l'organització i execució del referèndum de l'1 d'octubre per blindar jurídicament als funcionaris.


El decret de normes complementàries que acompanya la llei del referèndum, consta d'un apartat específic sobre 'personal col·laborador de l'administració electoral', i destaca que aquelles persones que vulguin participar en l'organització de l'1-O s'han d'inscriure en una bossa de col·laboradors gestionada pel Govern.


Els funcionaris que s'apuntin seran simplement voluntaris, amb "independència de les seves funcions i sense cap vinculació amb la seva relació funcional".


Hi haurà quatre tipus de voluntaris: representants de l'Administració --deberán estar a les escoles durant la jornada de votació--, coordinadors electors municipals --supervisarán l'operatiu electoral en els municipis--, coordinadors electorals comarcals --supervisarán als coordinadors municipals en cada comarca-- i agents electorals --amb tasques de suport administratiu i logístico--.


LA PAPERETA


papereta referèndum

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH