Les empreses hauran de pagar un dia i mig als membres de la taula si havien de treballar

|

Web referèndum


La Generalitat de Catalunya ha publicat les normes per a la votació en una pàgina web en la qual s'especifica que les empreses han de concedir un permís retribuït d'una jornada més cinc hores de la jornada següent per a les persones que participin en les meses electorals en el referèndum l'1 d'octubre i que aquest dia sigui laboral per a ells.


Segons aquestes normes, les persones que participin en les meses electorals tindran dret a "un permís retribuït durant el dia de la votació, si és laborable, i una reducció de cinc hores de la jornada laboral l'endemà de la votació".


A més, estableix que també tindran dret els participants en les taules de votació a la protecció del sistema de la Seguretat Social, "davant les contingències i situacions que es puguin derivar de la seva participació en el referèndum".


En aquestes normes que publica la Generalitat s'estableix que el càrrec de membre d'una mesa electoral és "obligatori" i estableix un termini de tres dies per poder al·legar causes justificades per no assistir-hi. No obstant això, la sindicatura electoral de demarcació és la que resol les esmentades al·legacions en un termini de dos dies i contra aquesta decisió "no es pot recórrer".


No obstant això, la llei del referèndum no preveu sancions per a qui sigui cridat a formar part d'una mesa electoral de l'1-O i declini anar per la causa que sigui.


El Govern de Puigdemont també estableix que les persones que hagin de treballar aquest dia tindran dret a quatre hores lliures per exercir el dret de sufragi, que li seran retribuïdes per les seves empreses. Adverteixen, fins i tot, que les empreses no poden descomptar del sou aquestes quatre hores i que el permís té la "condició de retribuït i no recuperable".


El web creada per l'Executiu català per publicitar les normes de funcionament per al referèndum també aborda les contingències en cas que els membres de les meses no es presentin a les mateixes i assegura que en cas que arribi l'hora d'obertura de la taula electoral i no estiguin ni el president ni els vocals, ni els seus suplents, es nomenarà com a tals als votants que estiguin esperant per fer-ho, en l'ordre en què estiguin disposats per votar.


Al costat d'això, necessita que no es pot invalidar el resultat d'una votació per absència de tots els membres d'una taula, tot i que admet que "suposa una irregularitat".


També intenta tranquil·litzar els que puguin formar part d'una mesa electoral assegurant que "no" poden ser detinguts en l'exercici del seu càrrec de membres de la mesa electoral: "No pot ser detingut per cap autoritat, llevat que hi hagi un delicte flagrant".


VOTAR AMB DNI CADUCAT


La Generalitat també estableix quines persones pot votar i com poden fer-ho. Així, necessita que podran exercir aquest dret "les persones que tinguin la condició política de català, majors de 18 anys en el dia de la votació, que no es trobin en alguna de les situacions que legalment priven del dret de vot i que estiguin inscrits en el cens electoral ".


En la Llei electoral general espanyola no es preveu que algú pugui tenir una determinada "condició política". En el seu article 2 es necessita "el dret de sufragi correspon als espanyols majors d'edat que no estiguin compresos en cap dels supòsits previstos a l'article següent", que es refereix als condemnats, els ingressats en un hospital psiquiàtric o els declarats incapaços per decisió judicial.


No obstant això, la Generalitat no especifica qui tenen aquesta "condició política" de català. Aquests, per poder votar, es podran identificar a la mesa electoral amb el DNI, el passaport o el carnet de conduir.

No obstant això, admeten que es puguin usar aquests documents identificatius encara que estiguin caducats. Això sí, hauran de ser els originals i no valdran fotocòpies.


VOLUNTARIS


El Govern de Puigdemont també reclama en aquesta pàgina voluntaris per exercir com a personal col·laborador de l'administració electoral. Precisen que seran elegits d'entre els inscrits en el cens i que les persones seleccionades seran nominades com: representants de l'Administració, coordinadors electorals municipals, coordinadors electorals comarcals i agents electorals.


No estableix requisits més enllà que estiguin inscrits en el cens, tot i que precisa que tindran en compte que hagin participat amb anterioritat en altres processos electorals.VOT A L'ESTRANGER


Els catalans que resideixen a l'estranger han començat aquest dijous a rebre digitalment les instruccions per poder votar en el referèndum de l'1 d'octubre i han revelat que hauran d'imprimir la papereta, ja que la Generalitat no l'enviarà físicament.


Diversos d'aquests catalans han explicat a Twitter la recepció d'aquestes instruccions, celebrant la rapidesa amb què ha reaccionat la Generalitat en aquest assumpte, ja que l'han rebut quan no ha passat ni un dia des que el Parlament va aprovar la llei del referèndum i el Govern va signar el decret de convocatòria.


Els catalans han rebut un correu en què se'ls informa que poden votar i se'ls explica que han de introduir una sèrie de dades per poder exercir el seu dret a vot; si les dades són correctes, accedeixen a una web on podran "descarregar la documentació electoral", entre ella la papereta.


JxSí ja va alertar al mes d'agost que contemplava un possible boicot de Correus al referèndum, de manera que la Generalitat ha evitat al màxim el correu postal.


VOTAR PER CORREU


Els catalans a l'exterior votaran a través del correu postal però sense la mediació de Correus, ja que el vot serà enviat a una adreça que se'ls s'adjunta en les instruccions; aquesta direcció serà algunes de les delegacions de la Generalitat a l'exterior, que seran les encarregades de custodiar el vot.


Així ho regula el decret de normes complementàries que ha signar aquest dimecres el president de la Generalitat, i que conté tots els detalls amb que el Govern organitzarà la consulta.


El decret estableix que només podran votar els catalans a l'exterior que ja s'hagin registrat en el cens que ha habilitat la Generalitat --5.000 dels 250.000 que viuen al exterior--, i que en set dies com a màxim rebran la documentació per demanar el vot.


Aquest decret també estableix que per votar des de l'exterior i per correu postal, hauran d'acreditar "el DNI o el passaport espanyol".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH