Agència Tributària de Catalunya: ¿exhibicionisme o amenaça?

Clemente Polo
Catedràtico de Funaments de l'Anàlisis Econòmic de la Universitat Autònoma de Barcelona

Presentacioagenciatributariacatalunya

                                                                                                    El president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras.

L'expansió territorial de l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) anunciada el 4 de setembre és la peça clau que complementa en el pla tributari els preparatius de l'anunciat referèndum d'autodeterminació que el govern de la Generalitat té previst realitzar l'1 d'octubre (1-O). És gairebé una bajanada recordar que mentre la Generalitat no controli la totalitat dels ingressos impositius meritats a Catalunya, la independència política constitueix una quimera impossible d'implementar, perquè sense les arques plenes el govern de la futurible república no podria pagar les nòmines dels empleats públics, ni les factures dels proveïdors, ni tampoc abonar les pensions i les prestacions als aturats ni realitzar altres transferències socials.En l'escenificació d'ahir, protagonitzada conjuntament pel president Puigdemont i el vicepresident Junqueras, convé distingir entre la gesticulació política i la realitat fiscal nua i crua. El govern de la Generalitat estava obligat a realitzar abans de l'1-O un gest d'aquesta naturalesa per a donar a entendre a les hosts secessionistes la seva ferma determinació de seguir endavant fins al final, i convèncer els possibles votants que, amb l'ampliació de l'ATC anunciada, tot està a punt, com deia el lema de la Diada de 2016, i la Generalitat pot gestionar la totalitat dels impostos a partir de l'1-O, en el cas que el sí guanyés l'il·legal referèndum.


En aquesta ocasió, la realitat no està a l'altura dels desitjos. El que en realitat van fer Puigdemont i Junqueras va ser oficialitzar la posada en marxa de 13 noves oficines territorials que, com es pot comprovar a la pàgina d'internet, van començar a funcionar aquest mateix 4 de setembre. Aquestes noves oficines, juntament amb l'oficina territorial del Barcelonès Nord, ja existent, la delegació central, les quatre delegacions provincials i les 13 oficines que ja recapten els impostos municipals completen l'organigrama de 32 centres desplegats al llarg de les quatre províncies que compten amb entre 700 i 800 empleats, 200 d'ells provinents de les oficines de Registradors.


Digui el que digui Junqueras, l'actual configuració de l'ATC no permet gestionar 42.000 milions de recaptació per dues raons elementals: ni pot legalment fer-ho ni disposa dels mitjans materials per a això. Per començar, l'ATC, com altres agències tributàries, només pot recaptar els impostos cedits en la seva totalitat a les CCAA, patrimoni, transmissions i actes jurídics documentats, successions i donacions, joc i l'impost especial sobre mitjans de transport-, a més dels impostos propis. Està per veure si l'ATC, com pretén el govern de la Generalitat, recapta els 2.500 milions d'impostos estatals meritats en el sector públic català. Finalment, convé recordar als oblidadissos que l'ATC tampoc disposaria de les cotitzacions socials que ingressa la Tresoreria General de la Seguretat Social i que, en conseqüència, el govern de la Generalitat tampoc podria fer front al pagament de les pensions contributives, les prestacions per desocupació i altres transferències socials gestionades per l'Administració de la Seguretat Social i el SEPE.


Poques hores després d'oficialitzar la inauguració de les tretze noves seus territorials, el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques feia públic un comunicat en el qual, després de reconèixer la competència de l'ATC sobre els impostos propis i cedits, aclaria "que per a la resta dels tributs la normativa estableix que els deures de presentar les declaracions i de pagar els deutes tributaris només es tenen per complerts si es realitzen en l'Administració competent", de manera que "si es presenten davant una altra Administració es tindran per no presentats i els deutes per no complertes .


La nota del MINHAP deixava meridianament clar que ni tan sols els empleats del sector públic de la Generalitat podran presentar les seves declaracions dels impostos estatals no cedits a l'ATC ni saldar per aquesta via els seus deutes tributaris amb Hisenda. Insistia, a més, que "el Tribunal Constitucional ha anul·lat totes aquelles previsions que excedien el marc constitucional i estatutari" amb què el govern de la Generalitat pretenia convertir l'ATC a la 'Hisenda pròpia' de Catalunya. D'altra banda, Gestha, l'associació de Tècnics del Ministeri d'Hisenda, estima que l'ATC necessitaria incorporar més de 4.200 empleats addicionals al seu recentment ampliada plantilla per poder gestionar els impostos estatals.


De moment, la realitat contradiu les afirmacions de Puigdemont i Junqueras: l'ATC ni està legalment capacitada per gestionar els impostos estatals ni pot amb els seus 700-800 empleats actuals gestionar 42.000 milions. L'expansió territorial de l'ATC recorda la política d'inauguració d''ambaixades' del govern de la Generalitat en els últims anys, l'última d'elles a Copenhaguen amb presència de Puigdemont i la germana Guardiola, ex-jugador de el CF Barcelona i de la selecció espanyola, convertida a 'secreta ambasciatrice'. Està en condicions el govern de la Generalitat de substituir al Ministeri d'Afers Exteriors? No, naturalment, però la creació d''ambaixades' ajuda a traslladar la sensació que la futurible república catalana compta ja amb una eficaç policia, capaç de mantenir l'ordre públic i fer front al terrorisme, un 'ministeri d'afers exteriors' capaç de promoure els interessos de les empreses catalanes, i ara una agència tributària moderna, transparent i eficaç.


La tossuda realitat indica que el govern de la Generalitat dilapida diverses desenes de milions cada any creant entitats supèrflues i innecessàries per alimentar el procés secessionista. Tot i que no convé minimitzar l'amenaça que suposa per a la igualtat dels espanyols les pretensions del govern de la Generalitat de gestionar 46.000 milions, la notícia potser més preocupant de les aparegudes sobre l'expansió territorial de l'ATC sigui que la seva finalitat podria ser la de gestionar una "hipotètica millora del sistema de finançament en el cas que hi hagi una negociació entre els governs de la Generalitat i de l'Estat després de l'1-O". Esperem que després de l'1-O, l'Estat no cometi l'error d'ampliar les competències tributàries d'una Administració que ha demostrat durant els últims anys tot menys lleialtat al projecte d'Estat social i democràtic de Dret vigent a Espanya des de 1978.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH