Maragall: senyal de germanor

Miquel Escudero

Joanmaragall


Fa poc, en conversa amb uns amics Rioja tractem de la necessària pedagogia que convé que els catalans fem amb la resta dels espanyols. El nostre fet diferencial és natural i és el bilingüisme, no l'inflat narcisisme.


Amb aquesta disposició hem perdut moltes simpaties, com no pot ser d'una altra manera quan impostes una supremacia sobre els altres. Per això, avui proposo ressaltar a Joan Maragall, que va morir el 1911, amb 51 anys d'edat. Parlem del seu 'Cant de la Senyera', himne de l'Orfeó Català. El va compondre en 1900, any en què va passar tres setmanes a Madrid i en què va morir el seu pare. La música és de Lluís Millet, fundador de l'Orfeó amb Amadeu Vives l'any 1891 (amb 24 i 21 anys, respectivament). Llegim la seva lletra, que hauria de ser cantada o escoltada amb la seva música per obtenir una major emoció i bellesa.


"A l'Damunt dels Nostres cants / aixequem una Senyera / que a els fara més triomfants. Au Companys, enarborem-la / en senyal de germandat! / Au, germans , al vent desfem-la / en senyal de llibertat. Que Volei! Contemplem-la / a sa dolça majestat! Oh bandera catalana!, / Nostre cor t'es ben fidel: / volaràs com au galana / paper damunt de nostres anhel: / per mirar-te sobirana / alçarem a els ulls al cel. I et durem Arreu enlaire, / et durem, i tu ens duràs: / voleiant al grat de l'aire, el camí assenyalaràs. / Dóna veu al teu cantaire, / llum als ulls i força al braç".


Compari amb la lletra de 'Els Segadors' (himne oficial de la Generalitat i escrit per Emili Guanyavents l'any 1899): Bon cop de falç! I 'que tremoli l'enemic en veient la nostra bandera'. Indubtablement, el 'Cant de la Senyera' seria molt millor himne perquè Catalunya transmet afany de llibertat i germanor, veu, llum i força.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH