divendres, 13 de desembre de 2019

Hisenda publica en el BOE l'ordre per intervenir els pagaments de Catalunya a partir del dilluns

|

Montoromanos

                                                                                                                                                       Imatge d'arxiu de Cristóbal Montoro.


El Ministeri d'Hisenda i Funció Pública ha publicat en el BOE aquest dissabte 16 de setembre l'acord de la Comissió Delegada per a Assumptes Econòmics pel qual s'adopten "mesures en defensa de l'interès general" que li permeten assumir el pagament dels serveis públics fonamentals de Catalunya, com les nòmines, l'Educació, la Sanitat i els Serveis Socials.


Es tracta de l'acord que va anunciar aquest divendres el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, pel qual el Govern assumirà el pagament dels serveis públics fonamentals de Catalunya, com les nòmines, l'Educació, la Sanitat i els Serveis Socials a compte del sistema de finançament autonòmic.
Montoro ha explicat que el Govern ha pres aquesta decisió "davant la situació de manifesta il·legalitat" en què està incorrent l'Executiu de Carles Puigdemont.


Es tracta, ha dit, d'un mecanisme "de control de pagaments innovador".


El ministre ha deixat clar que aquest sistema de control de pagaments "no afecta l'exercici de les competències", però sí que es garantirà que cap pagament d'aquesta administració va a una activitat il·legal com pot ser el referèndum d'independència convocat per l'1 d'octubre .


Aquesta decisió inclou una advertència al president de la Generalitat perquè faci un acord de no disponibilitat de despesa en relació amb aquestes partides i si no és atès, serà el ministre d'Hisenda qui l'adopti.


Hisenda dóna 48 hores al president de la Generalitat perquè renunciï a controlar el seu pressupost. El plaç començam la setmana vinent, quan es publiqui aquest anunci en el BOE.


CERTIFICAT SIGNAT PER LA INTERVENCIÓ GENERAL


A més, la Generalitat ha de comunicar al Ministeri tots els imports que es paguen amb càrrec als serveis públics fonamentals --nóminas, Educació, Sanitat i Serveis Socials-- a través dels informes de la interventora general de la Generalitat, qui haurà de signar un "certificat" que no s'està finançant res illegal amb càrrec a l'erari públic.


Amb aquestes dades, serà el Govern qui faci directament els pagaments de les nòmines i de les despeses relacionades amb Educació, Sanitat i Serveis Socials que sumen bona part dels 1.400 milions d'euros que rep Catalunya cada mes a càrrec del sistema de finançament autonòmic.


Es tracta d'aplicar el mateix sistema que s'havia vingut utilitzant amb el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), amb el qual el Govern paga directament les factures dels proveïdors de les CCAA i els venciments de deute. Aquestes factures es carreguen a la plataforma FACE d'Hisenda i els pagaments són alliberats per l'ICO.


Hisenda no tocarà la partida corresponent als impostos cedits a Catalunya i que suposa una recaptació d'entre 240 i 250 milions al mes. "Ells tenen una capacitat de finançament petita i en això no entrem", ha exposat Cristóbal Montoro.


A més, el ministre ha explicat que les operacions d'endeutament tant a llarg com a curt termini hauran de ser autoritzades a partir d'ara per Hisenda. Fins al moment era obligatori el permís del Consell de Ministres per a les operacions d'endeutament a llarg termini de les CCAA acollides al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), les incomplidores del dèficit i la regla de despesa.


DEMANA ALS BANCS QUE ACTUÏN


Al costat d'aquestes mesures, el Ministeri enviarà l'acord del Govern a les entitats financeres perquè no col·laborin amb activitats il·legals "com ja fan davant d'altres possibles actuacions delictives com pot ser el blanqueig de diners". Els insta a exigir que qualsevol pagament de la Generalitat estigui acompanyat d'un certificat de la Intervenció General i si detecten que pot estar relacionat amb l'1 d'octubre "han de comunicar al Ministeri Fiscal".


Les mesures es publicaran a l'inici de la setmana que ve i començaran a córrer els terminis i encara que Montoro no ha precisat durant quant de temps estarà el Govern controlant els pagaments de la Generalitat, sí que ha precisat que ho farà mentre "duri la situació d'excepcionalitat" i mentre "se segueixin negant a complir la llei i posin en risc la prestació de serveis públics, les transferències a les famílies i els pagaments a la dependència" que, ha afegit, es garanteixen amb les mesures que ha adoptat el Govern.


ELUDEIX EXPLICAR SI S'APLICARÀ EL 155


Cristóbal Montoro no ha volgut precisar si, en cas d'incompliment reiterat de la Generalitat, s'aplicarà l'article 26 de la Llei d'Estabilitat Pressupostària, que preveu la intervenció parcial de l'autonomia, amb acord del Senat, d'acord amb l'article 155 de la Constitució.


Sí que ha recalcat que li sembla "molt vàlid" que s'esmenti la Llei d'Estabilitat Pressupostària perquè és un dels "principals vehicles" per adoptar les mesures acordades avui. Però va dir que anava a centrar-se en explicar aquestes mesures que, segons ell, "és impossible que no es compleixin" perquè creu que la Generalitat no demanarà que no es paguin els serveis públics en el seu afany d'incompliment amb les normes estatals.


En aquest sentit, Montoro s'ha preguntat "a qui li molesta el control de la legalitat" i "què vol fer la Generalitat amb el pressupost si no és capaç d'informar que els estan fent servir per pagar la Sanitat, l'Educació o la dependència ... ". "Què és el que estan pensant pagar?", S'ha preguntat abans de etzibar: "això és el que anem a evitar, les males idees".


"ANEM A EVITAR LES MALES IDEES"


En ser preguntat si el Govern té coneixement de com està finançant l'Executiu català el referèndum de l'1 d'octubre, el ministre ha precisat que a ell no li consta que hi hagi un "fons de rèptils" i que això només es pot afirmar des del desconeixement del que és el control pressupostari.


Referent a això ha explicat que fins a final d'agost tenen la seguretat de les dades que ha facilitat la intervenció general, tot i que ha matisat que ell no es pot pronunciar a hores d'ara si "pot haver-hi hagut un falsejament de document públic" en relació amb aquests dades.


El que sí que ha volgut deixar clar és que tampoc hi pot haver ni un euro privat a pagar una activitat que és illegal. "Un referèndum illegal no pot tenir cap finançament, sigui pública o privada i això és el que estem garantint amb aquests mecanismes", ha postillat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH