'Financial Times' adverteix que els independentistes es salten frívolament els estàndards democràtics

|


JunquerasromevapuigdemontEl diari britànic 'Financial Times' considera que el referèndum d'independència l'1 d'octubre no serveix com a base perquè Catalunya sigui un Estat.


D'aquesta manera, el rotatiu assenyala que, a partir d'ell, "qualsevol proclamació d'una Catalunya independent no tindria legitimitat política".


Així ho afirma en un editorial d'aquest diumenge, en què assenyala que el Govern "i els seus aliats secessionistes" insisteixen celebrar un referèndum "desafiant al Tribunal Constitucional espanyol, autoritat suprema en aquesta matèria", que va suspendre la llei del referèndum, ja tot i que la Constitució espanyola recull la "indissoluble unitat de la nació espanyola".


I a més de deixar clar que "a banda dels arguments legals, que afavoreixen les autoritats centrals espanyoles", assenyala que l'argument polític dels independentistes "és qualsevol cosa menys indiscutible", ja que les forces polítiques independentistes van obtenir en les últimes eleccions " una estreta majoria d'escons "al Parlament, però no majoria de vot popular, el que no és una" base per accelerar el programa secessionista ".


"ES SALTA frívolament ELS ESTÀNDARDS DEMOCRÀTICS"


Malgrat aquesta situació, prossegueix el text, la Generalitat i el Parlament "han seguit endavant d'una manera que se salta frívolament els estàndards democràtics apropiats per a un assumpte de tanta importància".


Així, destaca que la llei del referèndum no fixa un llindar mínim de vots per a ser vàlid, de manera que "una petita minoria" de la població regional podria activar una declaració d'independència.


"En aquestes circumstàncies, i tenint en compte la apassionadament rebatuda legalitat de la votació, qualsevol proclamació d'una Catalunya independent no tindria legitimitat política".


D'altra banda, afegeix que Catalunya no compleix cap de les condicions que van permetre la celebració d'altres referèndums o la fundació d'altres estats: Canadà, el 1995, i Escòcia, el 2014, van votar "amb el consentiment del Govern central i en ple compliment de la llei ".


Per la seva banda, els Estats bàltics que es van declarar independents en els anys noranta "tenien tot el dret de fer-ho perquè Josef Stalin els havia robat el seu estatalitat i la seva llibertat en els quaranta".


PROVOCAR ELECCIONS


Pel diari britànic, és possible que l'objectiu a curt termini dels independentistes no sigui una declaració d'independència "que seria un gest retòric buit", sinó provocar unes eleccions autonòmiques accelerades "per ampliar l'espai de la coalició independentista".


També, afegeix, poden estar esperant que Mariano Rajoy "reprimeixi tan durament els secessionistes" que puguin "pintar-se en colors encara més vius com a víctimes de repressió política".


En aquest escenari, conclou que, se celebri o no el referèndum, el "pas essencial per a les dues parts" hauria de ser "obrir negociacions serioses per a una versió actualitzada de l'autonomia de Catalunya", i que per a això seria un bon punt de partida l'Estatut aprovat i ratificat en referèndum el 2006 "però imprudentment tombat pel Tribunal Constitucional".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH