Protecció de Dades investiga el cens electoral català per al referèndum il·legal

|

CensoElectoral La investigació ha sorgit arran de la denúncia d'un ciutadà.


L'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha obert actuacions prèvies d'investigació davant el possible accés il·lícit a bases de dades estatals per a la creació de l'anomenat cens electoral català després de rebre una denúncia d'un ciutadà.


Els fets denunciats podrien implicar l'existència de conductes contràries a la Llei Orgànica de Protecció de Dades (LOPD) en relació amb fitxers i tractaments sotmesos a la competència de l'AEPD.


Segons ha informat l'organisme estatal, s'ha sol·licitat informació a l'Institut Nacional d'Estadística, l'Agència Tributària, la Tresoreria General de la Seguretat Social i el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat sobre els accessos a les seves bases de dades per part de la Generalitat de Catalunya o els ajuntaments catalans.


Així mateix, l'AEPD ha informat que ha remès la denúncia rebuda a l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT), organisme amb competència per investigar i, si escau, declarar infraccions respecte de fitxers creats o gestionats pels organismes públics de Catalunya , perquè exerceixi les funcions que preveu l'article 5 de la Llei 32/2010, d'1 d'octubre, de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades.


Al costat de la denúncia, l'AEPD remet un informe en què s'analitza l'absència de base legal per a la utilització de determinades dades per crear un cens electoral per part de la Generalitat de Catalunya.


En aquest sentit, compliment del principi de cooperació interadministrativa consagrat per l'article 2.1 k) de la Llei 40/2015, de règim jurídic del Sector Públic, i del que disposa l'últim incís de l'article 41.3 de la LOPD, l'Agència sol·licita a l'Autoritat Catalana que li comuniqui la informació que pogués demanar com a conseqüència de la tramitació de la denúncia remesa, i en particular la que obtingués en relació amb l'origen de les dades, per tal d'incorporar-la a les actuacions prèvies d'investigació.


PUIGDEMONT: "PERPETRAR ATACS CONTRA LA SEGURETAT INFORMÀTICA ÉS UN DELICTE GREU"


Curiosament, aquest mateix dilluns, el president Puigdemont ha assegurat que "perpetrar atacs contra la seguretat informàtica és un delicte greu". Així de contundent s'ha mostrat durant l'acte de presentació de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya.


Puigdemont també ha afirmat que l'administració autonòmica està preparada per si es produeix un ciberatac durant el referèndum de l'1 d'octubre com va passar durant la consulta del 9 de novembre de al 2014.


"Estem preparats. Ja hem demostrat en el passat que la nostra capacitat de resposta a atacs és molt bona, però el risc zero no existeix, perquè els que ataquen també aprenen", ha manifestat.


Per la seva banda, el secretari de Telecomunicacions de la Generalitat, Jordi Puigneró, ha explicat que durant la primera quinzena de setembre "ha crescut un 200% el nombre de ciberatacs contra la Generalitat, la majoria, de baixa intensitat".


EL 'HACKER' PUIGDEMONT


A més, el mateix president de la Generalitat, va anunciar en el seu Twitter l'obertura d'altres pàgines web del referèndum de l'1 d'octubre per part de la Generalitat per substituir l'anterior i fins i tot s'ha dedicat a explicar com evitar la prohibició a l'accés a aquestes webs.De fet, la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ordenat a la Guàrdia Civil que investigui "l'eventual activació d'altres" pàgines web del referèndum de l'1 d'octubre per part de la Generalitat per substituir l'anterior.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH