El sistema de pensions a Catalunya arrossega un dèficit de 4.700 milions d'euros

|

Pensions futur ok

Si es produeix la independència catalana cada territori pagarà les seves pensions.


Les balances fiscals mostren com Catalunya aporta més del que rep. Però si es parla de Seguretat Social, els catalans no tenen cap motiu per queixar-se de la solidaritat territorial, perquè, són els que més es beneficien segons publica aquest dimarts El Confidencial.


L'increment de la despesa només ha estat més intens a la Comunitat de Madrid, amb un avanç de gairebé 1.300 milions d'euros. Això vol dir que entre Catalunya i Madrid s'emporten el 70% de la nova partida destinada a pagar la nòmina de les pensions. Així si mentre la Comunitat de Madrid manté el seu superàvit entre pensions contributives i ingressos per cotitzacions, Catalunya aprofundeix en el seu dèficit.


En 2016, el desfasament a Catalunya entre els seus ingressos i despeses va pujar fins als 4.750 milions. Fonts de la Seguretat Social expliquen que la comunitat catalana va perdre el seu superàvit a l'any 2007 i, des d'aquest moment, el deteriorament del seu balanç d'ingressos i despeses no ha fet més que créixer. Així el dèficit a Catalunya s'ha incrementat en gairebé 1.700 milions, el major increment del dèficit de tot Espanya. En concret, Catalunya ha generat una mica més del 23% de tot el dèficit d'aquest període.


Dos factors han empès a aquest deteriorament del saldo de la Seguretat Social a Catalunya, que ha passat de tenir superàvit, fa una dècada, a un dèficit de més de 4.700 milions d'euros.


Un d'ells és el ràpid increment del nombre de pensions a la regió i, un altre, el cost de cada prestació, que se situa entre els més elevats d'Espanya, ja que els salaris també són superiors a la mitjana nacional.


En aquest context, el sistema de pensions català té un futur complicat, com també el té el sistema espanyol. En un procés de ruptura es generarien grans tensions a tot Espanya que modificarien aquest escenari de manera radical. El punt de partida és, sens dubte, important, però la realitat és impossible anticipar-la. A partir de la independència, el que es generi en cada un dels territoris s'utilitzarà per pagar les pensions de cada regió.

1 Comentaris

1

Cada vez se hace mas dificil entender lo que se publica y lo que dicen los gobiernos, autonomico y central, osea que si catalunya se independizara, yo que llevo pagando 46 años la seguridad social, quien me pagaría la pensión, si estas trabajando en otro pais y te jubilas y vuelves a tu pais de origen, el pais al cual has pagado tu seguridad social e impuestos, es el que te paga la jubilación, NO es cierto ?

escrit per Federico Torrent Hernandez 19/set/17    11:59 h.

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH