Un 25% dels cotxes de l'àrea metropolitana de Barcelona no podran circular per les rondes el 2020

|

La contaminació causa fins a 3500 morts prematures a l'Àrea Metropolitana de Barcelona


El 25% dels vehicles que circulen actualment per l'àrea metropolitana de Barcelona no podran circular en el territori comprès entre les rondes a partir del 2020, un percentatge que afectaria 130.000 turismes, furgonetes i camions que no disposen de l'etiqueta ambiental de la direcció General de Trànsit (DGT) per ser massa contaminants.


La xifra del parc mòbil afectat ha sortit d'un estudi de Racc, l'Ajuntament de Barcelona i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que ha identificat un total de 176.365 vehicles que han passat per 31 punts estratègics de la zona en què s'ha avaluat la seva tipologia, antiguitat, energia utilitzada i emissions.


L'estudi, presentat al Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports de Barcelona, es va dur a terme entre els mesos de març i maig d'aquest any i va identificar 79.769 automòbils a les principals vies ràpides metropolitanes (45,2%) i 90.871 en l'àmbit urbà (51,5%), a més d'altres 5.725 en zones concretes.


En la presentació de l'estudi han intervingut el mànager del departament tècnic de Racc, Lluís Puerto; la directora d'Energia i Qualitat Ambiental de l'Ajuntament de Barcelona, Cristina Castells, i el director de Mobilitat i Transport de l'AMB, Joan Maria Bigas, els qui han destacat la funcionalitat de l'estudi per avaluar l'impacte de les mesures adoptades i dissenyar noves actuacions.


EL DIÈSEL ÉS EL COMBUSTIBLE MAJORITARI


Segons revela l'estudi, el dièsel és el combustible majoritari i els híbrids comencen a tenir importància en l'àmbit urbà, mentre que la presència de vehicles elèctrics és encara "testimonial".


A més, a través de les emissions de 92.365 vehicles del total de identificats, l'informe determina que els vehicles amb distintiu ambiental de la DGT estalvien entre un 32% i un 80% de les emissions de NO2, i entre un 69% i un 94 % de les emissions de PM, pel que fa als vehicles sense etiqueta.


L'anàlisi de les emissions es va fer amb un equip que s'instal·la temporalment a la via pública i compta amb una càmera, que grava la matrícula dels vehicles; un raig de llum ultraviolada, que capta la velocitat i acceleració del vehicle, i un espectròmetre, que mesura les emissions contaminants dels tubs d'escapament dels vehicles.


VIES RÀPIDES I PERIFÈRIA, LES MÉS CONTAMINADES


Les zones amb major proporció de vehicles més contaminants (sense etiqueta) en circulació corresponen a la perifèria de Barcelona i´a les vies ràpides, que compten amb el parc de vehicles més envellit, ja que en l'àmbit urbà circulen més taxis, que fan baixar aquesta proporció.


L'antiguitat mitjana de tots els vehicles a les vies ràpides és de 8,4 anys, mentre que en l'àmbit urbà és de 7,9 anys, una xifra vinculada al nombre de vehicles que compten amb etiquetes 'Eco' i '0 Emissions' , mentre en l'entorn urbà representen el 4,3%, a les vies ràpides només és del 1,2%.


A més, el percentatge de vehicles que circula per l'àmbit urbà que no té etiqueta de la DGT es redueix al 20%, a diferència de la vies ràpides, que és del 24,5%.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH